субота, 16 серпня 2008 11:47

Сербія вирішила відсудити Косово через Гаагу

Власті Сербії вирішили звернутися до Міжнародного суду ООН в Гаазі, щоб той виніс ухвалу про легітимність одностороннього проголошення незалежності Косово, повідомляє 16 серпня Reuters. З такою ініціативою виступив міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч.

Нагадаємо, що більше 40 з 192 країн-членів ООН вже визнали незалежність Косово, проте багато держав так і не змогли вирішити, чи відповідає одностороннє проголошення незалежності краю міжнародному законодавству. На думку Єреміча, вирішення Міжнародного суду допоможе державам визначитися зі своєю позицією з цього питання. Зі свого боку Сербія завила, що погодиться з будь-яким рішенням суду.

Безпосередньо звернутися до Міжнародного суду Сербія не може, оскільки не визнає Косово самостійною державою і суб"єктом міжнародно-правових відносин. У зв"язку з цим Бєлград вимушений звернутися з таким проханням в Генеральну Асамблею ООН.

Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність від Сербії 17 лютого 2008 року. Після цього новий статус краю визнали майже всі впливові західні держави, зокрема США, Великобританія, Німеччина і Японія. Росія, проте, виступає проти відділення Косово від Сербії і не раз критикувала політику ЄС і ООН в цьому відношенні.

Зараз ви читаєте новину «Сербія вирішила відсудити Косово через Гаагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі