понеділок, 21 січня 2008 18:18

Сербія вимагає від ООН визначити статус місії ЄС в Косово

Белград вимагає від ООН нової резолюції, яка визначила б статус місії в Косово, яку туди планує відправити Євросоюз. Про це заявив глава МЗС Сербії Вук Єреміч після зустрічі з міністром закордонних справ Греції Дорою Бакоянні. За словами Єреміча, "Сербія вітає помітнішу участь ЄС в Сербії, але ми маємо бути обережні в тому, що стосується визначення юридичних рамок".

Сербський міністр підкреслив, що резолюція 1244 РБ ООН є важливим інструментом, що визначає міжнародну присутність в Косово. Але "якщо ми видозмінюємо мандат, склад, тривалість перебування міжнародної місії в Косово, то потрібна нова резолюція Ради Безпеки".

Нагадаємо, резолюція 1244 надала натівському контингенту КФОР в Косово, що нараховує 17 тисяч осіб, мандат на забезпечення стабільності і безпеки в сербському краї, який знаходиться під управлінням адміністрації ООН з 1999 року. Керівники низки європейських країн висловили в грудні минулого року намір направити в Косово європейську місію чисельністю приблизно 1800 чоловік.

Проте Белград побоюється, що місія ЄС, не будучи зв"язаною резолюцією РБ ООН, почне впроваджувати в життя "план Ахтісаарі", що припускає наділити Косово "контрольованою незалежністю", передає ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Сербія вимагає від ООН визначити статус місії ЄС в Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі