середа, 05 березня 2008 12:32

Сербія може припинити всі контакти з ЄС через Косово

Парламент Сербії на цьому тижні повинен проголосувати по резолюції, що передбачає припинення всіх контактів Бєлграда з Європейським Союзом (ЄС), до тих пір, поки блок не відмовиться від підтримки незалежності Косово. Як повідомляє Reuters, проект резолюції був представлений на розгляд парламенту націоналістичною Радикальною партією.

Документ підтримали прем"єр-міністр Воїслав Коштуніца і Соціалістична партія, яку колись очолював сербський лідер Слободан Мілошевич. Таким чином, резолюцію повинні підтримати 144 з 250 депутатів. Президент Сербії Борис Тадич, що очолює Демократичну партію Сербії, виступив "категорично проти" резолюції, в якій парламентарії засуджують направлення в Косово "незаконної" спостерігацької місії ЄС.

Автори документа вимагають, щоб Євросоюз відкликав цю місію і пропонують всім державам, які визнали суверенітет Косово, анулювати це рішення. Зокрема, в проекті резолюції стверджується, що тільки "єдина Сербія може і хоче вести переговори про європейську інтеграцію".

Крім того, в ній міститься заклик до блоку "безумовно і однозначно" підтвердити цілісність території Сербії, і вказується на те, що тільки в цьому випадку Сербія продовжить переговори з ЄС про інтеграцію. Сербські радикали вимагають, щоб їхній документ потрапив до порядку денного в середу, проте, оскільки багато пунктів вже узгоджено, голосування може відбутися протягом 10 днів.

Сербський прем"єр закликав всі політичні сили до консенсусу на базі питання національної цілісності, підкресливши, що Сербії необхідно виробити загальну позицію, в рамках якої зазначити, що країна продовжуватиме інтеграцію в ЄС тільки як єдина держава.

Нагадаємо, Сербія підписала угоду, що передує вступу до європейського блоку, але ЄС заблокував підписання документа зі свого боку доти, поки Бєлград не видасть Гаагському трибуналу осіб, обвинувачених у злочинах періоду балканських воєн 1990-х років.

17 лютого 2008 року парламент Косово ратифікував декларацію про одностороннє проголошення незалежності краю. Серед країн, що визнали незалежність Косово, - Німеччина, Франція, Латвія, Естонія, Норвегія, Великобританія, Італія, Польща, Австралія, Афганістан, США, Туреччина. Проти визнання незалежності краю виступають, зокрема, Росія, Китай, Іспанія, Румунія та Кіпр, передає NEWSru.
Зараз ви читаєте новину «Сербія може припинити всі контакти з ЄС через Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі