середа, 19 серпня 2020 17:23

Семеро друзів мандрували Дністром на саморобному плоті
5

Буковинці подолали 130 кілометрів руслом річки на саморобному плоту. Фото надане Олександром Закревським
Буковинці подолали 130 кілометрів руслом річки на саморобному плоту. Фото надане Олександром Закревським
Буковинці подолали 130 кілометрів руслом річки на саморобному плоту. Фото надане Олександром Закревським
Буковинці подолали 130 кілометрів руслом річки на саморобному плоту. Фото надане Олександром Закревським
Буковинці подолали 130 кілометрів руслом річки на саморобному плоту. Фото надане Олександром Закревським

Семеро буковинців подолали 130 км руслом річки на саморобному двоповерховому плоті.

"У лютому виникла ідея сплавитися по Дністру на плоті. Друзі мене підтримали. Але готових плотів бажаної конструкції не було, тому вирішили змайструвати його власноруч", - розповів чернівчанин Олександр Закревський, 30 років.

Пів року друзі готувалися – шукали в інтернеті різні моделі плотів, обмірковували проєкт. Щосуботи збирались у гаражі свого приятеля Романа Канарського і майстрували. Основою плоту стали 19 пластикових бочок, каркас зробили з дерева. Готова конструкція виявилася міцною, може витримати до 3 тонн ваги.

"Пліт зробили двоповерховим, розміром сім на чотири метри і повністю автономним. Ми хотіли повноцінно відпочивати, тому подбали, аби всі умови були наближені до VIP. Обладнали кухню, туалет, мали холодильник, морозильну камеру, техніка працювала від генератора і сонячних панелей. А головне - витратили на все символічну суму. До прикладу, на різних підприємствах і станціях техобслуговування ми розповідали про свою ідею - і пластикові бочки від рідин нам віддавали задарма. Усі витрати загалом, з матеріалами, пальним, доставкою, їжею обійшлися в 15 тисяч гривень. Порівняно із закордонним відпочинком на таку кількість людей це небагато", - запевнив Олександр.

Розповідали про свою ідею - і пластикові бочки від рідин нам віддавали задарма

До пункту відправлення пліт доставили в розібраному вигляді, а складали його вже на березі.

"Подорож почали з села Онут Заставнівського району Чернівецької області, а кінцевим пунктом стало село Макарівка Кельменецького району. Наш сплав Дністром тривав п'ять діб, за які подолали 130 кілометрів руслом річки. За цей період я як єдина дівчина не скаржилася на умови. Вони були досить комфортними. Хлопці продумали все до дрібниць. Єдине, не було гарячого душу, але покупатися можна було в Дністрі", - додала учасниця мандрівки 33-річна Юлія Назарик.

У команді мандрівників капітаном і шеф-кухарем був Олександр Закревський. Про те, що і як готували протягом подорожі, розповів ще один любитель активного відпочинку 32-річний Роман Канарський.

"Закупили багато м'яса, фруктів, овочів, круп, навіть заморожені мідії. Саша ретельно спланував щоденне триразове меню. Вранці могла бути яєчня, потім щось набагато цікавіше - солянка, плов, бануш, шашлики, стейки, гарячий салат із телятиною. Словом, ми не голодували. До того ж рибалили, готували юшку, смажили рибу. Відпочили дуже драйвово".

Друзі кажуть, що в кожного були свої обов'язки, всі підтримували одне одного й доповнювали. Один відповідав за музику, інший – за технічне забезпечення, справність двигуна й генератора, роботу сонячних панелей. Хтось підтримував гарний настрій, грав на гітарі.

Мандрівники весь час проводили на воді. Ввечері пришвартовувалися до берега, але ночували в наметі на плоті.

"Вразили краєвиди, Хотинська фортеця. Але розчарувало ставлення людей до природи. Всюди на берегах було повно сміття. Ми його збирали в мішки. Свій непотріб привезли в Чернівці і викинули вже вдома", - поділилася Юлія Назарик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець показав, як на велосипеді заїхав на вулкан висотою 6 тис. м

Друзі згадують, що першого дня мандрівки було дуже спекотно. Наступного дня пішов дощ і був невеликий шторм на річці.

"Але ніхто не боявся, бо всі добре плавають. Зате відчули екстрим. Решту днів погода була чудова", - запевнив Олександр.

Після завершення подорожі пліт залишили у знайомих. Кажуть, незабаром ще одна компанія сплавлятиметься на ньому Дністром.

"Своїм прикладом ми хотіли показати, що в Україні є неймовірні місця для відпочинку. І на наступний рік теж вже маємо грандіозну ідею подорожі Україною. Але поки що не хочемо розкривати плани", - підсумував організатор сплавляння.

Зараз ви читаєте новину «Семеро друзів мандрували Дністром на саморобному плоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі