четвер, 10 липня 2008 19:52

Селу Шаповалівка відключили газ

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  У селі Шаповалівка Борзнянського району Чернігівщини Сергій Мітченок готує на вулиці борщ на літній грубі. Поруч стоїть голова сільського газового кооперативу Григорій Коваленко.  У селі тимчасово перекрили газ
У селі Шаповалівка Борзнянського району Чернігівщини Сергій Мітченок готує на вулиці борщ на літній грубі. Поруч стоїть голова сільського газового кооперативу Григорій Коваленко. У селі тимчасово перекрили газ

У селі Шаповалівка Борзнянського району на Чернігівщині два тижні люди готують їжу на електроплитках і грубках. 23 червня приїхали газовики та міліція — перекрили й опломбували вентиль газорозподільного пункту. Тоді ж люди дізналися, що газопровід, який два роки тому побудували в селі, не переданий на баланс організації та ніхто його не обслуговує. Хоча "Чернігівгаз" уклав договори з кожним користувачем.

Зранку Шаповалівкою їздить машина з газовими балонами. Газові та електроплитки користуються популярністю. Без газу залишилося 205 сімей. Біля єдиної в селі двоповерхівки під навісом димить літня груба. Пенсіонер по інвалідності Сергій Мітченок, 47 років, готує обід. На плиті стоять казанки. Господар помішує ложкою борщ.

— Мою квартиру підключили до газу першою в селі, — каже чоловік. — За два роки звикли жити, як білі люди. А тут газ несподівано відключили. І, головне — не знаю за що. Газопровід за свої гроші збудували. За газ платимо.

Близько 15.00 перед сільським Будинком культури збираються люди. На 26 червня призначили збори членів газового кооперативу. Прийшла майже сотня осіб, приїхало районне керівництво.

— Лист від "Чернігівгазу" про відключення отримав у п"ятницю ввечері, — розповідає голова сільського газового кооперативу Григорій Коваленко, 51 рік. — Зранку в понеділок спробував дзвонити за вказаними там телефонами. Потрапляв постійно на канцелярію, де не могли чітко роз"яснити, що нам робити. Тепер я пропонуватиму людям судитися з "Чернігівгазом". Кожен господар має на руках договір із цією організацією. Там чітко написано: "Чернігівгаз" забезпечує безперебійне та безаварійне газопостачання".

Пропозицію Коваленка підтримують оплесками.

Хай кожен подасть позов на тисячу гривень моральної шкоди

— Хай кожен подасть позов на тисячу гривень моральної шкоди, тоді знатимуть, як газ відключать, — додає Борзнянський міський голова Володимир Гуменський, 50 років.

У "Чернігівгазі", пояснюють, що Борзнянську райдержадміністрацію та Шаповалівську сільраду про нічийні газопроводи повідомляли ще в квітні. Але за цей час ніхто не взяв труби на баланс і не став обслуговувати. Товариство береться безкоштовно доглядати сільський газогін, якщо його передадуть у державну частку власності "Чернігівгазу". Інакше за обслуговування селянам доведеться платити майже 59 тис. грн на рік.

На початку липня газівники хотіли відключити газ у селах Велика Доч ти Високе Борзнянського району. Тут газопроводи не перебувають ні на чиєму балансі.

— У Шаповалівці газ вимкнули не через безхозний газопровід, — говорить заступник голови правління "Чернігівгаз" Людмила Чернинська, 36 років. — Там склалася аварійна ситуація. Інспектор Держгірпромнагляду виявив, що травить фільтр на газорозподільному пункті. Нам самим не вигідно відключати споживачів від мережі.

Депутати міської ради в Борзні вирішили створити комунальне газове підприємство "Борзнагаз". Воно обіцяє обслуговувати людей безкоштовно, залишити газопроводи у власності громад, а існувати за рахунок тарифу на транспортування газу.

— "Борзнагаз" 24 червня отримало ліцензію, — швидко показує та ховає ксерокопію документа міський голова. — Ми й міські газопроводи обслуговуватимемо, і Шаповалівку та інші села заберемо.

27 червня на засіданні в облдержадміністрації виявилося, що ліцензія "Борзнагазу" видана Мінрегіонбудом на загальнобудівельні роботи.

— "Борзнагаз" має надати ліцензію на обслуговування газопроводів від національної комісії регулювання енергетики, — пояснює В"ячеслав Сальніков із головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації. — Якщо ліцензія буде та громади забажають, щоб газові мережі обслуговувало "Борзнагаз", то дозволимо. Тоді на період поки це підприємство дооформлюватиме документи, людям треба буде укласти тимчасові договори з "Чернігівгазом".

В облдержадміністрації зазначають, що вперше на обслуговування газових мереж претендує міське комунальне підприємство. До цього ліцензії видавалися лише облгазам.

Нічийні газопроводи на Чернігівщині також виявили в Бахмацькому, Бобровицькому, Ніжинському районах та місті Ніжин. Бобровицький район прискорено передає новозбудовані мережі в державну частку "Чернігівгазу".

Зараз ви читаєте новину «Селу Шаповалівка відключили газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі