четвер, 03 травня 2007 16:31

Секс і смерть на Марсі: NASA шукає рішення

Що робити з тілом астронавта, якщо той помер під час відрядження на Марс? Куди звернутися по медичну допомогу, при тому що найближча лікарня розташована на відстані мільйонів кілометрів? І як угамувати сексуальний голод, якщо астронавт здоровий і молодий, а всі без винятку представниці прекрасної половини людства знаходяться там же, де й найближча клініка?

Національне космічне агентство США (NASA) приступило до серйозного обговорення ряду етичних питань, безпосередньо пов"язаних з проектом відправки експедиції на Марс або на недавно відкриту "землеподібну" планету за межами Сонячної системи. Перебування астронавтів на Марсі буде розраховано на 3 роки; проект планується здійснити протягом найближчих 30 років, так що час для обдумування етичних проблем у медиків і вчених NASA поки є.

За словами доктора Ричарда Вільямса, головного фахівця з питань медицини і охорони здоров"я, співробітникам Національного космічного агентства належить створити особливу етичну структуру, щоб забезпечити і астронавтів, і координаторів польоту відповідними інструкціями для "важких випадків". Завдання фахівців NASA ускладнюється тим, що космонавти не поспішають ділитися з ними своїми сумнівами і переживаннями. Наприклад, про секс, який довгий час взагалі залишався забороненою темою в NASA. Доктор Вільямс наполягає на тому, що секс – не питання здоров"я астронавтів, це, скоріше, одна з складових моделі поведінки. У документі NASA, на який посилаються агентства новин, ця тема не розглядається.

Тим часом, радник NASA з 2001 року фахівець з біологічної етики Пол Рут Уолп з Університету Пенсільванії стверджує, що питання про секс може бути вирішене шляхом створення екіпажів, до якого увійдуть і чоловіки, і жінки.

У документі детально розглянуті деякі питання, що стосуються здоров"я астронавтів, проте там немає ні слова про те, що робити з мертвим тілом в міжпланетному просторі та чи допустима в космосі евтаназія. Досі космонавти у разі раптової хвороби або травми мали можливість покинути орбітальну станцію на відстані більше 300 км від Землі і протягом кількох годин повернутися додому на борту російського космічного корабля "Союз". Втім, за даними NASA, у американських космонавтів таких проблем ще не виникало, тоді як на рахунку російських (точніше, радянських) екіпажів – три подібні епізоди.

Також медиків турбує питання про необхідність піддавати астронавтів профілактичним операціям, на зразок видалення апендикса. Важливим аспектом є складання заповіту напередодні космічної експедиції і поповнення банку сперми астронавтами репродуктивного віку, оскільки такі тривалі експедиції можуть викликати генетичні мутації, повідомляє Newsru.co.il.


Зараз ви читаєте новину «Секс і смерть на Марсі: NASA шукає рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі