вівторок, 08 квітня 2008 11:21

Секретний план США : американці з Іраку не підуть ніколи

У розпорядження The Guardian потрапив конфіденційний проект угоди з приводу перспектив американських сил в Іраку, який включає пункт про не обмежену за часом військову присутність США в країні. Це дозвіл в документі названий "тимчасовим", також наголошується, що США "не прагнуть до створення постійних баз або до постійної військової присутності в Іраку". Проте відсутність тимчасових лімітів і обмежень для США і інших коаліційних сил, включаючи британські, означає, що, ймовірно, ця угода натрапить на сильний опір як в Іраку, так і в США.

Іракські критики вказують, що угода не містить обмежень з приводу чисельності американського контингенту, зброї, яку мають право застосовувати військовослужбовці, легального статусу або повноважень відносно іракських громадян.

Міністр оборони Роберт Гейтс в лютому заявляв, що запланована угода буде аналогічно десяткам угод про статус військ, які США уклали по всьому світу, і не зобов"яже Сполучені Штати обороняти Ірак. Проте демократи в Конгресі, включаючи сенатора Едварда Кеннеді, високопоставленого члена комітету з збройних сил, заявили, що вона виходить за рамки подібних угод вимагає за конституцією ратифікації Сенатом.

Враховуючи напруженість між США та Іраном і тісні зв"язки останнього з шиїтськимим партіями в адміністрації Іраку, важливо, що проект угоди обумовлює: "США не прагнуть використовувати іракську територію як платформу для наступальних операцій проти інших держав".

У свою чергу генерал Девід Петреус, командувач військами США в Іраку і посол США в Багдаді Райан Крокер у вівторок представлять Конгресу рекомендації щодо доцільності подальшого виведення військ з Іраку.

Нагадаємо, що у вересні минулого року президент Джордж Буш, ґрунтуючись на рекомендаціях Петреуса, оголосив, що "поліпшення обстановки" в Іраку дозволяє повернути додому до кінця липня 2008 року п"ять бойових армійських бригад з 20 дислокованих. Це означає, що через 4 місяці там залишаться близько 140 тис солдатів і офіцерів.

На даний момент і Петреус, і міністр оборони Роберт Гейтс виступають за те, щоб потім зробити паузу - приблизно на 6-8 тижнів - в процесі виведення військ. На їхню думку, це необхідно для того, щоб зрозуміти, як складається обстановка в країні в умовах зменшеної військової присутності.

Американські офіційні особи допускають можливість подальшого скорочення чисельності військ в Іраку в нинішньому році, але за умови, що ситуація в цій країні буде стабільною, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Секретний план США : американці з Іраку не підуть ніколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі