пʼятниця, 15 серпня 2008 10:54

Сейсмологи: Туреччину чекає потужний землетрус

Землетрус магнітудою 7,5-7,7 балів (за шкалою Ріхтера) в районі Стамбулу, який прогнозують там до 2030 року, може забрати від 70 до 90 тисяч життів, свідчать підсумки дослідження, проведеного мерією 12-мільйонного турецького мегаполісу і Міжнародним японським агентством співпраці.

У документі, який оприлюднили сьогодні, також прогнозується, що в результаті стихійного лиха близько 135 тисяч жителів Стамбулу сильно постраждають і більше мільйона лишиться без притулку. Загальний збиток від землетрусу оцінюється у 40 мільярдів доларів США, наголошується в дослідженні.

Документ був підготовлений чотирма японськими і десятьма турецькими ученими на основі сценаріїв чотирьох можливих землетрусів різної сили: магнітудою 6,9, 7,4, 7,5 і 7,7 балів за шкалою Ріхтера.

Турецькі сейсмологи неодноразово заявляли, що прогнозують протягом 30 років в районі Мармурового моря, де розташований Стамбул, сильний землетрус. Вони відзначали, що вірогідність виникнення землетрусу силою 7 і більше балів за шкалою Ріхтера складає близько 65%.

17 серпня 1999 року в районі Мармурового моря стався один з самих руйнівних землетрусів в Туреччині, який, за офіційними даними, забрав життя близько 18 тисяч людей. Підземний поштовх магнітудою 7,4 практично вщент зруйнував індустріальний центр країни. Загальний збиток від землетрусу влада країни оцінила у 8,5 мільярда доларів.

За матеріалами: РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Сейсмологи: Туреччину чекає потужний землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі