понеділок, 05 листопада 2007 12:15

Сценаристи США розпочали найбільший страйк за останні 20 років

Гільдія сценаристів США (WGA), що представляє інтереси 12 тисяч письменників, почала найбільший страйк за останні 20 років. Переговори голлівудських сценаристів і Союзу продюсерів кіно та телебачення, що велися з питання про укладення нового контракту 4 листопада, були перервані після того, як члени Східного відділення Гільдії офіційно заявили про те, що почали страйк. Дія трирічного контракту між сценаристами і продюсерами, який регулює порядок і рівень відрахування кіностудіями грошей сценаристам, закінчилась у середу, 31 жовтня. Гільдія сценаристів вимагає збільшення відрахувань від продажу телесеріалів і фільмів на DVD-дисках і через Інтернет. Продюсери вважають ці вимоги неприйнятними.

Сценаристи підтвердили закінчення переговорів, проте не дали коментаря щодо своїх подальших дій. Раніше на сайті Східного відділення Гільдії сценаристів США з"явився заклик до її членів пікетувати Rockfeller Center у Нью-Йорку, де розташовується штаб-квартира NBC. Крім того, члени WGA мають намір пікетувати всі найбільші кіно- і телестудії Лос-Анджелеса. Підтримку Гільдії сценаристів може надати Гільдія акторів, що раніше завжди займала найагресивнішу позицію на переговорах зі студіями.

Передбачається, що в 2007 році споживачі витратять на придбання DVD-дисків 16,4 мільярда доларів. Сценаристи, які отримують лише три відсотки від цієї суми, вважають, що розмір відрахувань замалий.

За інтернет-продаж кінофільмів у 2007 році студії можуть отримати 158 мільйонів доларів, а за продаж телефільмів – 194 мільйони доларів. Продюсери вважають, що поки що рано обговорювати розмір відрахувань сценаристам від онлайн-продажів, проте Гільдія сценаристів має намір домогтися включення цих виплат у контракт.

Останній страйк сценаристів відбувся в 1988 році і обійшовся індустрії у 500 мільйонів доларів. Зараз страйк може коштувати Голлівуду вже мільярд доларів, передає AP.

Зараз ви читаєте новину «Сценаристи США розпочали найбільший страйк за останні 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі