понеділок, 27 серпня 2007 15:49

СБУ: З "Нафтогазом" має розбиратися Ющенко

Служба безпеки України не вживає якихось цілеспрямованих дій щодо звернення блоку "Наша Україна" – "Народна самооборона" з приводу заяв керівника НАК "Нафтогаз України" про можливу передачу газотранспортної системи України Російській Федерації. Про це сьогодні на прес-конференції в Києві, відповідаючи на запитання журналістів, заявив тимчасово виконуючий обов"язки голови СБУ Валентин Наливайченко.

"Звернення ми маємо, воно дійсно було, але якихось спеціальних цілеспрямованих дій ми не вживаємо", - сказав він.

При цьому Наливайченко зауважив, що СБУ не має законних підстав "чи то порушувати справу, чи з"ясовувати такі обставини звернення".

"На мій погляд, воно має бути, і воно таки є, для доручення Президентом відповідному міністру в уряді чітко прозвітувати і представити у прозорий спосіб, чи був мандат для переговорів", - зазначив Наливайченко .

21 серпня голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що Україна і Росія ведуть переговори про можливі варіанти обміну активами в нафтогазовій сфері. Зокрема, йдеться про можливість передачі РФ частини газотранспортної системи України. На його думку, це дасть можливість Україні взяти участь у розробці родовищ на території РФ.

22 серпня блок "Наша Україна – Народна самооборона" звернувся до Президента України Віктора Ющенка, СБУ, Генпрокуратури, Ради національної безпеки і оборони України з вимогою не допустити передачі Росії урядом Віктора Януковича частини газотранспортної системи України.

НУ–НС вважає, що такі наміри є грубим порушенням чинного законодавства, становлять загрозу національним інтересам і енергетичній безпеці України.

22 серпня Президент України Віктор Ющенко заявив, що не давав мандату на переговори між Росією і Україною в газотранспортній сфері.

При цьому він нагадав, що мандат, директиви на міждержавні переговори може видавати тільки Президент. "Мандат на такий варіант переговорів я не давав, і те, що заявив цей пан, не має жодної правової підстави", - підкреслив Ющенко.

Президент також наголосив, що газовики "мають займатися газом і відійти від політики", повідомляє УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «СБУ: З "Нафтогазом" має розбиратися Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі