середа, 19 грудня 2007 19:10

СБУ пустить істориків в архіви, щоб вивчити правду про ОУН і УПА

У Службі безпеки України створено спеціальну робочу групу для вивчення архівних документів про діяльність ОУН і УПА, видатних постатей визвольного руху України з метою оприлюднення документальних першоджерел.

Групу було створено після засідання круглого столу, що проводився в СБУ 19 грудня на виконання указу президента, повідомляє прес-служба відомства.

Крім працівників СБУ до групи увійшли відомі історики Українського інституту національної пам"яті, Інституту історії України НАНУ, Держкомітету архівів України, "Меморіалу" та Центру національного відродження ім. Степана Бандери.

Звертаючись до присутніх, виконувач обов"язків голови СБУ Валентин Наливайченко зазначив, що СБУ, розсекречуючи та упорядковуючи архівні документи радянських органів держбезпеки, продовжує роботу із відновлення історичної пам"яті українського народу.

"Мета конкретна і благородна – встановлення, поширення і ствердження історичної правди про минуле українського народу, позбавлення від нашарувань, що спотворюють об"єктивну істину", - заявив Наливайченко.

"Позиція СБУ добре відома: у питаннях, що стосуються політичних репресій, голодоморів, національних визвольних рухів жодних таємниць бути не може", - додав він.

Учасники круглого столу акцентували увагу на важливості налагодження доступу українських дослідників до закордонних архівів (США, Великобританія, Німеччина, Росія, Польща), матеріали яких можуть допомогти правдивому висвітленню діяльності ОУН і УПА.

Крім того, присутні підтримали пропозицію СБУ запровадити регулярні громадські історичні слухання у Службі безпеки України за участю істориків та журналістів, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «СБУ пустить істориків в архіви, щоб вивчити правду про ОУН і УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі