пʼятниця, 03 вересня 2010 11:25

СБУ поставило техніку для прослуховування всім мобільним операторам - ЗМІ

СБУ поставило техніку для прослуховування всім мобільним операторам - ЗМІ

Всі мобільні оператори на території України працюють з устаткуванням, яке дає змогу прослуховувати телефонні розмови громадян.

Про це повідомляє "Сегодня".

Скандал почався з того, що представники компанії "Інтертелеком" заявили про тиск СБУ. Згідно з їх твердженнями спецслужба нав`язує цьому операторові мобільного зв`язку установку в її одеському офісі устаткування для перехоплення розмов. Проте з`ясувалося, що вимога установки устаткування для прослуховування прописана в українських законах і воно є у всіх мобільних операторів.

Один із співробітників СБУ на умовах анонімності повідомив подробиці скандалу.

"Інтертелеком" дійсно відмовився встановлювати автоматичну систему для прослуховування. Така система давно функціонує в інших компаніях мобільного зв`язку. "Інтертелеком" чи не єдина компанія, де її не було. Але відмова — справа тимчасова. Всі компанії зв`язку в Україні працюють на коштовному устаткуванні, велика частина якого ввезена напівлегально. Тому одразу після відмови "Інтертелекома" з нами співробітничати, проти нього було порушено кримінальну справу по контрабанді", - зазначив оперативник.

"Всім відомо, що перед виходом на ринок оператори зв`язку, як і будь-які підприємці, мають отримати дозвільні документи. Але мало хто знає про те, що в цей пакет паперів входить і документ за підписом керівництва Служби безпеки. Для чого це робиться? Все дуже просто. Оператор не отримає підпис голови Спецслужби, якщо не погодиться на установку прослуховування. Звичайно, можна здійняти галас в пресі. Але річ у тому, що подібна практика існує в більшості країн світу. Це один із способів забезпечення безпеки держави", - розповів інформатор.

В той же час, як офіційно відзначають в СБУ, вони діють відповідно до статті 39-4 Закони "Про телекомунікації". Саме у ньому закладений обов`язок операторів купувати і встановлювати устаткування для систем прослуховування.

Підтвердили цю інформацію і в операторів. Вони кажуть, що моніторинг телефонних переговорів клієнтів відбувається на законному рівні і лише в тому випадку, якщо у правоохоронців є оперативно-розшукова справа, в якій фігурує особа даного громадянина. Також потрібна санкція суду на прослуховування його переговорів.

Зараз ви читаєте новину «СБУ поставило техніку для прослуховування всім мобільним операторам - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі