понеділок, 23 червня 2008 19:19

Саркозі пообіцяв захистити Ізраїль від Ірану

Франція вважає неприпустимою появу в Ірана ядерної зброї і гарантує Ізраїлю свою підтримку в протистоянні подібним погрозам, сказав в понеділок президент Франції Ніколя Саркозі.

Заява французького лідера прозвучала з трибуни ізраїльського парламенту за лічені години до обговорення країнами-членами Євросоюзу питання про посилення економічних санкцій проти Ірану.

"Ядерний Іран - це неприпустимо... Франція завжди була другом Ізраїля і завжди ставатиме на шляху у тих, хто закликає до його знищення", - сказав Саркозі, який прибув напередодні ввечері з триденним візитом до Ізраїлю.

"Ізраїль повинен знати, що він не самотній в боротьбі проти ядерних амбіцій Ірану", - продовжив він, викликавши бурхливі аплодисменти в переповненому залі Кнесета.

Саркозі, з чиїм ім"ям прийнято зв"язувати істотне потеплення в двосторонніх відносинах, став другим після Франсуа Міттерана главою французької держави, запрошеним виступити з проомовою в Кнесеті.

До цього Саркозі, якого супроводжує дружина Карла Бруні, відвідав єрусалимський меморіал жертв Голокосту Яд Ва-Шем, зустрівся з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом і прем"єр-міністром Ехудом Ольмертом.

Програма поїздки передбачає також зустріч з батьками Гілада Шаліта - ізраїльського сержанта, який два роки перебуває в полоні у палестинських бойовиків. У Шаліта, який народився в сім"ї вихідців з Франції, є французьке громадянство.

Ніколя Саркозі призвав Ізраїль зупинити поселенську діяльність на зайнятих палестинських територіях і визнати Єрусалим столицею двох держав - існуючого єврейського і майбутнього арабського.

Французький лідер попередив, що невиконання цих умов зводить до нуля шанси на врегулювання палестино-израильского конфлікту, не дивлячись на всі зусилля сторін, що відновили мирний діалог більше півроку тому.

Не "можна добитися миру, не зупинивши поселенську активність", - сказав Саркозі.

Ігноруючи критику з боку світової спільноти і протести палестинців, Ізраїль продовжує будівництво житла для тисяч єврейських сімей в поселеннях Західного берега річки Йордан і східних кварталах Єрусалиму, які, з погляду міжнародного права, відносяться до окупованих територій.

Єрусалим, на думку Саркозі, повинен стати столицею двох держав "з гарантією вільного доступу до святих місць всіх релігій".

Ізраїль законодавчо затвердив статус Єрусалиму як єдину і неподільну столицю єврейської держави. Палестинці хочуть створити свою столицю щонайменше в східній частині міста, яка була зайнята ізраїльтянами під час війни 1967 року.

Визнавши проблему Єрусалиму найскладнішим і вибухонебезпечним аспектом врегулювання, ізраїльська і палестинська делегації домовилися відкласти її обговорення до фінальної стадії переговорів.

Стан і перспективи регіонального мирного процесу Саркозі також обговорить на майбутній зустрічі в місті Рамаллах з головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом.

Нагадаємо, в березні прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт схвалив плани будівництва до 750 нових будинків в одному з єврейських поселень на Західному березі річки Іордан.

Проект був прийнятий ще в 1999 році, проте два роки потому від нього довелося відмовитися, оскільки палестинські робочі відмовлялися брати участь в його реалізації.

Міністр у справах будівництва Ізраїлю Зеєв Бойм заявив, що розширення поселення Гіват-Зеєв "допоможе у вирішенні демографічних проблем Єрусалиму", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Саркозі пообіцяв захистити Ізраїль від Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі