субота, 19 травня 2007 13:33

Саміт РОСІЯ-ЄС завершився суперечкою

Саміт РОСІЯ-ЄС в Самарі завершився прес-конференцією, під час якої президент Росії Володимир Путін в досить різких тонах сперечався з главою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та німецьким канцлером Ангелою Меркель.

Учасники зустрічі відкинули твердження деяких експертів про повний провал саміту, заявляючи про продовження стратегічної співпраці між сторонами.

Але прес-конференція, на якій переважали питання про порушення прав людини, конфлікт Москви з Естонією і суперечки з приводу поставок до Росії польського м"яса, продемонструвала глибокі розбіжності серед учасників саміту з найважливіших економічних і політичних питань.

Західних журналістів цікавило відношення Путіна до дій російської міліції, яка не дала вилетіти до Самари лідерам опозиційних російських рухів, зокрема колишньому чемпіонові світу з шахів Гарі Каспарову та лідеру націонал-більшовиків Едуарду Лімонову.

У відповідь на претензії репортерів російський президент заявив, що західні правоохоронні органи постійно проводять арешти учасників акцій протесту, і іноді вдаються до превентивних заходів.

Проте Меркель відзначила, що поліція зобов"язана карати тих, хто влаштовує масові безпорядки, "б"є вітрини і підпалює автомобілі". "Але якщо людина нічого ще не зробила, якщо віна знаходиться в дорозі до демонстрації, це зовсім інша справа", - сказала німецький канцлер.

Кажучи про події в Естонії, глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу закликав ретельно зважувати будь-які рішення, пов"язані з чутливими питаннями історії, проте підкреслив, що естонська влада "діяла дуже чітко і рішуче", присікаючи масові безпорядки.

Експерти погоджуються, що головною проблемою, яка шкодить відносинам ЄС з Росією, є ставлення останньої до східноєвропейських держав. Москва ввела заборону на постачання польського м"яса, вона також постійно вступає в дипломатичне протистояння з державами Балтії.

Під час саміту в Самарі європейські лідери ясно дали зрозуміти, що в економічних і політичних конфліктах повністю підтримують нових членів ЄС, оскільки ця організація побудована на солідарності.

"Ми вважаємо, що немає ніяких підстав для заборони на поставки польського м"яса. Якби такі причини були, то ми б самі заборонили продавати це м"ясо", - сказав Баррозу у відповідь на докори Путіна про низьку якість польських продуктів, "егоїзм" деяких європейських країн і щедрі сільськогосподарські субсидії ЄС, повідомляє BBC.


Зараз ви читаєте новину «Саміт РОСІЯ-ЄС завершився суперечкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі