пʼятниця, 28 березня 2008 18:48

Саакашвілі запропонував Абхазії "необмежену автономію"

Тбілісі пропонує Абхазії "необмежену автономію у складі Грузії, пост віце-президента країни і створення вільної економічної зони". З такою ініціативою "по мирному врегулюванню абхазького конфлікту в рамках міжнародних визнаних меж Грузії" виступив в п"ятницю на конференції в Грузинському фонді стратегічних і міжнародних досліджень президент Грузії Михайло Саакашвілі.

"Ми пропонуємо Абхазії необмежену автономію у складі Грузії, повний федералізм, гарантії безпечного і мирного розвитку в рамках єдиної держави", - заявив він. Окрім цього, підкреслив Саакашвілі, "абхазам пропонується широке представництво в центральних органах влади Грузії, зокрема, пост віце-президента країни, який буде спеціально введений для реалізації нашої ініціативи". "Пропоную абхазам право вето на будь-які можливі зміни в Конституції і законах Грузії з метою запобігання ухвалення рішень, які могли б хоч якось обмежити або ущемити їх права на розвиток абхазької мови, літератури, культури, самобутності", - відзначив Саакашвілі.

Президент сказав, що "Тбілісі пропонує де-факто властям Сухумі спільно обговорити і вирішити питання про створення вільної економічної зони в Очамчирському і Гальському районах Абхазії". Її "створення дозволить розвивати економіку зони конфлікту, поліпшити умови життя абхазів, грузинів, громадян інших національностей, що проживають нині в Абхазії, і уродженців Абхазії, які вимушені були в 90-х роках покинути її і чекають повернення до рідних вогнищ". Саакашвілі також заявив, що Тбілісі пропонує Сухумі "створити єдиний митний простір в рамках міжнародних визнаних меж Грузії, але з максимально повною автономією цієї служби в Абхазькому регіоні".

Він підкреслив, що "зроблені ним сьогодні пропозиції є найширшими зі всіх тих пропозицій, які коли-небудь Тбілісі пропонував Сухумі з метою врегулювання конфлікту". "Якщо абхазька сторона готова до обговорення цих пропозицій, то Тбілісі готовий почати переговори", - сказав грузинський президент, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі запропонував Абхазії "необмежену автономію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі