четвер, 07 серпня 2008 13:41

Саакашвілі закликав очистити південноосетинське керівництво від росіян

Саакашвілі закликав очистити південноосетинське керівництво від росіян
Президент Грузії Михайло Саакашвілі закликав Росію відкликати своїх громадян, які займають високі пости в невизнаній республіці Південної Осетії, повідомляє РІА Новости. "Закликаю їх піти з Південної Осетії і дати нам можливість демілітаризації зони конфлікту і припинення конфронтації", - сказав він.

Нагадаємо, що в невизнаній республіці російські паспорти мають більше 90 відсотків жителів. Сам президент Південної Осетії Едуард Кокойти є громадянином Росії і, за його власними словами, гордиться цим фактом.

Михайло Саакашвілі також поклав частину відповідальності за ескалацію конфлікту на російські телеканали, які, за його словами, ведуть "справжню військову пропаганду".

Як повідомлялося раніше, в ніч на 7 серпня в Південній Осетії в черговий раз загострилася обстановка. Були обстріляні грузинські і осетинські населені пункти, у тому числі і Цхинвалі. В результаті з обох боків були поранені близько 20 чоловік, за непідтвердженою інформацією, декілька чоловік загинули.

Обидві сторони заявили, що їх супротивники першими відкрили вогонь. За версією Південної Осетії, грузинські підрозділи спробували зайняти стратегічні висоти в околицях Цхинвалі. У Тбілісі стверджують, що "сепаратисти" почали обстрілювати грузинські поліцейські пости, розташовані в зоні конфлікту, так що грузинська сторона була вимушена відкрити у відповідь вогонь.

У Цхинвалі також заявили, що до зони конфлікту стягуються грузинські військові підрозділи і бронетехніка. Грузинські власті, зі свого боку, стверджують, що не збираються починати війну, і звинувачують південноосетинську сторону в навмисному загостренні ситуації.

7 серпня в Цхинвалі повинні були пройти грузино-осетинські переговори, покликані понизити напругу в регіоні. Проте югоосетінськая сторона відмовилася від зустрічі, заявивши, що готова вести переговори тільки у форматі ЗКК (Змішаній контрольній комісії), в яку входить і представник Росії.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі закликав очистити південноосетинське керівництво від росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі