четвер, 28 серпня 2008 08:52

Саакашвілі не підписував мирної угоди

Президент Грузії Михайло Саакашвілі не підписував план мирного врегулювання конфлікту в Південній Осетії, узгоджений президентами Росії і Франції. Про це заявив глава російського МЗСу Сергій Лавров.

За його словами, підписаний документ Саакашвілі "не має до плану, підписаного РФ, ніякого юридичного і практичного відношення".

Лавров стверджує, що після підписання шести принципів мирного врегулювання конфлікту в Москві (підписи на документі поставили Дмитро Медведєв і Николя Саркозі) почалося "постійне перекроювання тексту". У результаті грузинський президент "підписав лист в його адресу від Саркозі", що не має юридичної сили.

Відзначимо, що в Тбілісі план Саркозі дійсно був змінений - на вимогу грузинської сторони з документа був прибраний пункт про подальший статус Південної Осетії і Абхазії, його з відома Медведєва замінили на надання гарантій безпеки двом республікам.

Лавров додав, що Росія дотримується всіх шести пунктів плану мирного врегулювання. Нагадаємо, документ включає:

1. Відмову від застосування сили
2. Остаточне припинення всіх військових дій;
3. Вільний доступ до гуманітарної допомоги;
4. Повернення озброєних сил Грузії в місця їх постійної дислокації;
5. Повернення озброєних сил РФ на лінію, що передувала початку бойових дій;
6. Надання Абхазії і Південній Осетії міжнародних гарантій безпеки і стабільності.

Голова російського зовнішньополітичного відомства стверджує, що останній пункт був спотворений і перетворився на "гарантії безпеки на території республік". "Втім, це вже не грає ролі, оскільки безпека відтепер буде надійно забезпечена їх власними силами і російськими миротворцями", - додав Лавров.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що грузинський президент Михайло Саакашвілі підписав угоду про принципи мирного врегулювання конфлікту в Південній Осетії без ввідної частини, яка є невід"ємною частиною документа, повідомляє Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі не підписував мирної угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі