понеділок, 01 жовтня 2007 13:38

Розвідник-дезертир з М"янми розповів про тисячі убитих ченців

Шеф військової розвідки північної частини Янгона, дезертувавший  з армії, розповів у неділю, що влада М"янми, намагаючись подолати  заколот у країні, таємно убила тисячі буддійських ченців, а їх тіла вивезла у джунглі.

Хла Він, що перейшов кордон Таїланду, заявив, що утік  разом з сином, коли йому було наказано брати участь у рейдах у  монастирі, де ченців примушували сідати у вантажівки і відвезли на страту.

Сотні ченців "зникли" після рейдів солдатів армії М"янми по місту. Близько 2000 духовних осіб утримуються у в"язницях і приміщеннях університету, а інші замкнуті у власних монастирях.

Про ситуацію в Янгоні розповіла також Лізалотта Агерлід, дипломат з Швеції. За її словами, пустинні вулиці Янгона постійно патрулюють солдати армії М"янми. Вона також заявила, що армійські рейди пройшли по трьом монастирям, і тепер вони повністю обезлюділи. Крім того, за її даними, 40 ченців  у в"язниці забили до смерті, а тіла спалили.

Масові виступи протесту у М"янмі почалися у двадцятих числах вересня. На вулицях Янгона кілька днів поспіль збиралися стотисячні демонстрації, на чолі яких йшли десятки тисяч буддійських ченців. Демонстранти вимагали зміни влади і звільнення політичних в"язнів.

Наприкінці минулого тижня воєнна  влада М"янми почала розгін демонстрацій за допомогою сльозогінного газу і палиць. Було застосовано зброю, кілька десятків людей загинуло.

За придушення руху протесту США ввели санкції проти воєнної  хунти М"янми. У країну вилетів спеціальний посол ООН Ібрагим Гамбарі. Напередодні Гамбарі зустрівся з лідером опозиції М"янми, правозахисницею Аун Сан Су Чжі. Зустріч з главою військової хунти старшим генералом Таном Шве досі відкладається, пише The Daily Mail.

Зараз ви читаєте новину «Розвідник-дезертир з М"янми розповів про тисячі убитих ченців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі