пʼятниця, 22 листопада 2019 20:23

"Розслідування злочинів проти Майдану гальмує вже нова влада" - адвокат

"Розслідування злочинів проти Майдану гальмує вже нова влада" - адвокат
Павло Дикань: Відсутність спеціалізованої інстанції на базі ДБР та неприйняття поправки фактично виглядає як навмисний злив справ Майдану. Фото: Еспресо

Генеральна прокуратура розслідувала злочини, що стались на Майдані, майже шість років. Зараз вимагають передати їх у ДБР, це виглядає, як ідея викинути справи на вітер.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua адвокат сімей "Небесної сотні" Павло Дикань.

"Треба створювати спеціальне управління на базі Державного бюро розслідувань, переводити туди конкретних слідчих, що займались у ГПУ побиттям та вбивствами під час Революції гідності. У них сформована за роки картина злочину. Новим людям знадобиться велика кількість часу, щоб зануритись у ці справи. Відсутність спеціалізованої інстанції на базі ДБР та неприйняття поправки фактично виглядає як навмисний злив справ Майдану. Нова влада кидалась гучними заявами, що вони будуть продовжувати ці розслідування, критикували у цьому контексті своїх попередників, але на практиці бачимо, що це просто слова. Усі сприяння попередньої влади закінчились пшиком - жодної підозри чи обвинувачення. Зараз ситуація повторюється", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Майдані висунули 10 вимог до Зеленського

Не могли завершити розслідування раніше, бо не мали підтримки влади, згадує адвокат.

"Усе, що вдалось зробити, було всупереч політикам, а не завдяки їм. Була надія, що зі зміною влади зміниться і ставлення до розслідування. Але, очевидно, цього буде.

Саме відсутність зацікавленості з боку президента, парламенту, керівництва правоохоронних органів було головною перепоною для розслідування шість років тому. Вона зберігається і зараз", - додає Павло Дикань.

20 листопада внаслідок реформи Генеральна прокуратура втратила слідчі функції. Тепер злочини проти учасників Революції гідності 2013-2014 років має розслідувати Державне бюро розслідувань.

До цього Верховна Рада не підтримала поправку, яка б дозволила перейти слідчим справ Майдану з прокуратури в ДБР за спрощеною процедурою. Це паралізує слідчий процес.

"З 20 листопада слідство у справах Майдану зупинять на невизначений час. Наступна спроба проголосувати за поправку тільки 3 грудня. Тобто з 20 листопада у нас вже "чорна діра". Передавати справи нікому, нікуди, і тому слідство зупиняється", – написала адвокат родин "Небесної сотні" Євгенія Закревська у Фейсбуці. Вона оголосила голодування, поки не приймуть поправку.

Зараз ви читаєте новину «"Розслідування злочинів проти Майдану гальмує вже нова влада" - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі