середа, 16 травня 2007 15:52

Розсекречено план нападу СРСР на Ізраїль в 1967 році

Радянський Союз міг бути призвідником Шестиденної арабо-ізраїльської війни 1967 року, пише газета The Jerusalem Post з посиланням на дані книги "Foxbats over Dimona: The Soviets" Nuclear Gamble in the Six-Day War" ("МіГи-25 над Дімоной: ядерна гра Рад в Шестиденній війні").

Автори цієї книги - ізраїльтяни Гідеон Ремез (Gideon Remez) та Ізабелла Гінор (Isabella Ginor) вважають, що СРСР свідомо провокував напад єврейської держави на арабських сусідів, маючи намір у відповідь ударом знищити ізраїльський ядерний центр в Дімоне, де, за деякими даними, вже тоді велися розробки по створенню ядерної зброї. Стратегічною метою радянського плану була повна зміна балансу сил на Близькому Сході в свою користь.

У своїй книзі вони спираються на свідчення декількох радянських офіцерів, які розповіли, що їм були роздані карти Ізраїлю з позначеними на них цілями.

Повномасштабному вторгненню, запевняють автори книги, перешкодив сам хід війни, що почалася: ізраїльські війська за декілька днів розгромили армії арабських країн, а самостійно СРСР нападати на Ізраїль не наважився.

Висновки, зроблені в книзі, багато істориків ставлять під сумнів. За словами ряду фахівців, твердження авторів грунтуються на не дуже надійних джерелах, а документальних підтверджень агресивних планів Радянського Союзу поки ніхто не бачив.

Нагадаємо, що в квітні поточного року в ізраїльській газеті Ha"aretz з"явилася стаття, в якій доводилось, що в 1967 році проти Ізраїлю мав намір виступити не тільки СРСР, але і США. У матеріалі стверджувалося, що у Вашингтона на той момент були ретельні плани війни проти Ізраїлю.

Експерти вважають, що поява нових, "скандальних" версій війни 1967 року пов"язана з майбутнім 40-річчям дати початку Шестиденної війни, яка відмічатиметься 5 червня 2007 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Розсекречено план нападу СРСР на Ізраїль в 1967 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі