Ексклюзиви
неділя, 26 травня 2019 00:15

Розповіли про перший театр для малюків до трьох років
8

Треба 450 тисяч грн на створення незалежного "Бейбі-театру"
Фото: Надано Мариною Богомаз
Вистави тривають 45 хвилин та розраховані на малят від народження до 3 років.
Поки що вистави проводять на базі державних театрів ляльок
Вартість квитків у Києві – 200 гривень, Львові та Рівному – по 100 гривень. На дітей та батьків треба купувати окремі квитки.
Показують батькам, що вони можуть вдома зробити театр та реквізит самі

У лялькових театрах у Києві, Львові, Рівному для малюків від народження до 3 років проводять спеціальні театральні вистави. На них діти чи не найголовніші персонажі, вони можуть вільно рухатись, торкатись реквізиту та ляльок.

Про це Gazeta.ua розповідає режисерка "Бейбі театру". Вона разом із художницею Ольгою Філончук створила вистави для малят та зараз збирають гроші для організації незалежного простору "Бейбі-театру" із виїздим майданчиком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради з чату для мам: що робити, щоб завжди були сили на сім'ю

"Ідею театру для малят підказав Володимир Данилюк, директор рівненського театру ляльок. Він чув про щось подібне у світі та захотів спробувати втілити у нас. Ідея здалась цікавою. До першої вистави готувались понад трьох місяців, - згадує Марина, - Коли у Києві в академічному театрі ляльок дізнались про ініціативу, теж захотіли організувати у себе".

Автор: Надано Мариною Богомаз
  Вистави тривають 45 хвилин та розраховані на малят від народження до 3 років.
Вистави тривають 45 хвилин та розраховані на малят від народження до 3 років.

За рік діяльності організували 5 вистав, що залишились у репертуарі державних театрів ляльок в Києві, Львові, Рівному, Вінниці. Їх відвідали близько 6000 дітей та батьків. Квитки на заходи розкуповують за місяць до події. Вартість квитків у Києві – 200 гривень, Львові - 150 грн, та Рівному – по 100 гривень. На дітей та батьків треба купувати окремі квитки.

"Ми зрозуміли, що ніша взагалі не зайнята в Україні. Була шалена популярність серед батьків. По радянським стандартам, до трьох років дітей у театр не водять. Хоча у всьому світі такого відношення немає. Свою дитину на виставу бейбі-театру я віднесла у місяць. І я бачила, що усю виставу вона слухала, реагувала на світло, їй було цікаво щось нове, - розповідає Марина, - Теми вистав не складні. Ми розповідаємо про те, що вода складається із маленьких краплинок, що є озера, річки та океани. Показуємо, де живе мишка, собачка,як з'являється веселка І діти є активними учасниками всіх вистав".

Автор: Надано Мариною Богомаз
  Дітей не обмежують у русі та бажанні доторкнутись до акторів чи реквізиту.
Дітей не обмежують у русі та бажанні доторкнутись до акторів чи реквізиту.

Вистави тривають 45 хвилин та розраховані на малят від народження до 3 років. Дітей не обмежують у русі та бажанні доторкнутись до акторів чи реквізиту. Додатково дають час на ознайомлення із майданчиком та фотосесій. У залі присутні діти з батьками.

"Діти, можливо, є й головними героями наших вистав. Актори тільки допомагають дітям відкривати світ., - ділиться Марина, - Але не кожен актор може працювати із такими маленькими дітьми. У класичному театрі актори ніби відділені стіною від глядача – вони на сцені грають, а глядачі у залі сидять. А тут потрібно багато імпровізувати та враховувати психологію дитини. Треба, щоб батьки допомагали нам встановити контакт із дітьми".

Автор: Надано Мариною Богомаз
  Усі іграшки та спеціальне покриття у залі оброблюють та дезінфікують перед кожною виставою.
Усі іграшки та спеціальне покриття у залі оброблюють та дезінфікують перед кожною виставою.

Усі іграшки та спеціальне покриття у залі оброблюють та дезінфікують перед кожною виставою. Намагаються виготовляти реквізит із простих матеріалів: картонних коробок, шкарпеток, папірців, тощо. Усе має приємно виглядати та бути приємним на дотик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенка навчилася робити орігінальні прикраси зі стрічок

"Показуємо батькам, що вони при бажанні можуть вдома зробити щось самі, - ділиться Марина, - Взагалі бюджет вистав "Бейбі-театру" найдорожчий з усіх в театрі ляльок, крім Львова. Проте ми бачимо потребу в них. Вирішили відкрити незалежний театр саме для найменшого глядача зі своїм приміщенням та виїзним майданчиком. Там можна буде проводити вистави для малюків, майстер-класи та зустрічі батьків. Зараз збираємо гроші через сайт "Спільнокошт".

Відкрити простір планують до кінця 2019 року. Для цього потрібно зібрати 450 тисяч гривень. Гроші будуть збирати у три етапи. Зараз триває перший етап, на якому усі небайдужі можуть допомогти зібрати гроші на створення пересувного купулу-намету та реквізиту для вистави. Зараз зібрано майже 39 тисяч гривень із 150 необхідних.

Режисерка Марини Богомаз та художниця Ольги Філончук у сфері професійного театру для дітей працюють понад 10 років. Разом вони створили більше 20-ти вистав, відвідали багато фестивалів в Європі та Україні, більше 6-ти років займаються викладацькою діяльністю і роботою з дітьми.

Дитячий психолог для батьків розповідає, що можна поєднувати виховування двох дітей з психологічною практикою та проведенням лекцій для батьків. Для цього потрібно чітко розпланувати час, залучити на допомогу няню чи бабусю. Індивідуальні консультації можна проводити поряд з будинком у коворкінгу та онлайн.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про перший театр для малюків до трьох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути