середа, 14 серпня 2019 08:29

Розповіли історію святкування Медового Спасу

Розповіли історію святкування Медового Спасу
На честь свята в церквах святили воду, мед, мак, васильки і чорнобривці. ФОТО: ogogo.if.ua

14 серпня християни східного обряду святкують Медовий Спас.

На спекотний серпень припадав пік епідемій. З метою запобігання хворобам і людським смертям установився звичай здійснювати хресну ходу, освячуючи вулиці й дороги Хрестом Господнім, передає Укрінформ.

В цей день також згадують сім мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їхню матір Соломію та їхнього вчителя Єлеазара. У народі мученики Маккавеї трансформувалися на Маковія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні та свята у серпні: скільки українці відпочиватимуть

У давнину це був останній день колективних толок. На честь свята у церквах відправляли пообідню службу, святили воду, мед, мак, васильки і чорнобривці.

Свято Маковея є першим осіннім святом, з яким пов'язують закінчення літа. В цей день починали відлітати у вирій ранні птахи.

29 серпня українці відзначають Третій Спас, який прийнято називати Горіховим, Хлібним або Полотняним. У народі свято називають Осінній Спас і Холодний Спас. На це свято в церкві святять горіхи.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли історію святкування Медового Спасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі