четвер, 08 серпня 2019 15:26

Розповіли, чого варто очікувати після візиту Зеленського у Туреччину

Розповіли, чого варто очікувати після візиту Зеленського у Туреччину
Одразу ж після прибуття Зеленський взяв участь у церемонії покладання вінка у Мавзолеї першого президента Туреччини Мастафи Кемаля Ататюрка. Після цього президент України побував на відкритті центру кримськотатарської діаспори та зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Їх особиста розмова тривала близько двох годин. Фото: 5 канал

Туреччина - наш сусід у Чорному морі. Вона задіяна у більшості безпекових структур, пов'язаних із цим регіоном. Тож координація наших зусиль із Анкарою дуже важлива.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Останнім часом динамічно розвиваются бізнесові й торгово-економічні стосунки між Україною та Туреччиною. За останні 5 років досягли непоганих результатів. Важливо зберегти цю тенденцію. Багато наших громадян їздять уу Туреччину відпочивати. Анкара дуже зацікавлена у наших туристах. Ця країна є воротами у Близький Схід. З огляду на сирійську війну, вони зараз зачинені. Але згодом цей регіон може потрапити у поле зору українських геополітичних інтересів. Нам треба зберігати добрі стосунки з Анкарою", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Разом маємо посунути РФ у Чорному морі" - експерт про візит Зеленського до Туреччини

Більшість заяв Зеленського та Ердогана були традиційними, вважає він.

"Цікавою є ідея спільно покращувати безпеку Чорноморського регіону. Але треба говорити предметніше і чітко обговорювати кожен крок. Поки незрозуміло, як держави хочуть досягти цього. Україна зацікавлена, щоб Туреччина допомагала нам звільняти полонених. Піднімала на міжнародних майданчиках питання окупації Криму. Про створення спільної зони вільної торгівлі говорять вже близько 10 років. Немає дзвіночків, які свідчили б, що це пришвидшиться. Є розбіжності. Анкара хоче захистити свій ринок від дешевої української сільськогосподарської продукції", - каже Ігор Семиволос.

На його думку, Ердоган у стосунках із Росією демонструє хорошу міну при поганій грі.

"Туреччина не може діяти у Сирії без координації з Кремлем. Дуже зацікавлена у російських ринках збуту. Тож не варто розраховувати на погіршення стосунків між Анкарою та Москвою.
Ще Зеленський завітав до Вселенського патріарха. Варфоломій багато робить для утвердження Помісної церкви України. Не зустрітись із ним було б неправильно", - додає міжнародник.

Президент України Володимир Зеленський поїхав з робочим візитом у Туреччину. Він триватиме 2 дні - 7-8 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чого варто очікувати після візиту Зеленського у Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі