середа, 02 квітня 2008 08:17

Розпочався саміт НАТО в Бухаресті

Розпочався саміт НАТО в Бухаресті
Голови держав і урядів 26 країн НАТО, партнери Північноатлантичного альянсу, а також представники ряду міжнародних організацій відкривають сьогодні в Бухаресті чергову зустріч, що продовжиться до 4 квітня.

В ході саміту, зокрема, обговорюватимуться проблеми, пов"язані з розширенням НАТО, дії альянсу в Афганістані та Косово. Крім того, відбудуться зустрічі Північноатлантичної Ради, Північноатлантичної Ради з партнерства, а також засідання ради Росія-НАТО і комісії Україна-НАТО, повідомляє "ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА".

Очікується, що найбільш важливим стане обговорення подальшого розширення НАТО. Зараз учасниками Плану дій з членства в НАТО є три країни - Албанія, Македонія та Хорватія.

Найбільш складна ситуація пов"язана з Македонією, проти долучення якої до НАТО виступає Греція. Грецька влада раніше неодноразово заявляла, що якщо проблема з офіційною назвою сусідньої держави не буде врегульована, Афіни блокуватимуть будь-яке рішення, пов"язане з подальшим зближенням цієї країни з Північноатлантичним альянсом. Греки не визнають назву "Македонія" через те, що таку ж назву має одна з областей північної Греції.

Нарівні з Албанією, Македонією та Хорватією на активне зближення з НАТО йдуть Україна та Грузія, проте багато країн НАТО не вважають, що зараз відповідний момент для того, щоб Київ і Тбілісі робили подальші кроки у бік альянсу.

Зокрема, представник канцлера ФРН Ангели Меркель відзначив, що "політичний неспокій в Грузії і сильне розділення серед українців з питання про членство в НАТО стали основними чинниками для негативної німецької позиції з цього питання".

Позицію Берліна можуть розділити Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія та Франція. Протилежної точки зору дотримуються Вашингтон, який підтвердив в рамках візиту до Києва президент Джордж Буш, і деякі східноєвропейські члени НАТО, зокрема, Польща.

Категорично проти можливого долучення України та Грузії до НАТО настроєна політична еліта і населення Росії, які вбачають в реалізації подібних планів загрозу безпеці країни.

На завершальний день роботи саміту заплановано засідання комісії Україна-НАТО і ради Росія-НАТО, для участі в якому до Бухареста прибуде президент РФ Володимир Путін, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Розпочався саміт НАТО в Бухаресті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі