четвер, 17 квітня 2008 14:20

Ростислав Бідний склав трактора

Автор: фото: Світлана ДУШИК
  Ростислав Бідний у своєму дворі в селі Матвіївка Сосницького району Чернігівщини показує саморобний трактор. За зразок чоловік брав трактор, змайстрований тестем
Ростислав Бідний у своєму дворі в селі Матвіївка Сосницького району Чернігівщини показує саморобний трактор. За зразок чоловік брав трактор, змайстрований тестем

У дворі 33-річного Ростислава Бідного із села Матвіївка Сосницького району Чернігівщини стоїть саморобний трактор. Чоловік вішає на нього плуги.

— А що тут такого?— дивується господар. — Он у сусідніх Чорнотичах таких виробів повно. Це у нас в Матвіївці — один на все село.

Трактор Ростислав збирав із того, що мав. Є деталі з "газону", Т-25.

— Що — купував, що — за могорич просив, — розповідає. — Складати допомагали брат Віталій і свояк Петро Скорий. Удома є сварка. Тож все робили у дворі.

Будову трактора чоловік пам"ятає ще зі школи. Працював трактористом у колгоспі. За зразок брав трактор, змайстрований тестем.

 — Я все ним роблю: кошу, вожу, саджу картоплю. Добре орати. Обробляю два гектари землі. Працює трактор на бензині.

Вчитель фізики та інформатики Віталій Чепіга, 43 роки, з села Чорнотичі Сосницького району трактора зробив 17 років тому. Потім склав причіп-самоскид, саджалку, культиватор, обприскувач, однорядну копалку-трухалку.

 — Купили стареньку хату у центрі села. Почали перебудовувати, а для цього техніка потрібна, — пригадує вчитель. — От і зробив трактора. Поставив мотор із Т-25, міст із ГАЗ-51. З роками постійно  удосконалював.

Трактора Чепіги скопіювали майстри з його села, сусіднього райцентру Борзна, селища Холми Корюківського району.

Зараз ви читаєте новину «Ростислав Бідний склав трактора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі