понеділок, 22 січня 2007 19:39

Росія відповіла на плани США побудувати військові бази у Чехії та Польщі

Командувач Космічними військами Росії, генерал-полковник Володимир Поповкін заявив сьогодні, що можливе розміщення в Чехії і Польщі елементів американської системи ПРО несе загрозу для безпеки Росії.

- Наш аналіз показує, що розміщення станції (системи ПРО США) радіолокації в Чехії і позиційного району протиракет у Польщі носить відкриту загрозу для нас, - сказав Поповкін.

За словами генерала, "дуже сумнівно, щоб елементи національної ПРО США у Східній Європі були направлені проти іранських ракет, як про це заявляють".

- Дуже сумнівно, що траєкторії іранських ракет проходитимуть над територією Чехії і Польщі, - сказав Поповкін.

- Якби подібні станції і об"єкти створювали в Туреччині, тоді якоюсь мірою можна було б говорити про те, що вони націлені проти іранських ракет, - відзначив Поповкін.

У той же час, за його словами, заявлена дальність виявлення цілей станції в Чехії - 4-4,5 тис. км. - дозволяє "бачити стратегічні ядерні сили, розташовані в європейській частині Росії і на Північному флоті". "Тому все це викликає у нас заклопотаність", - сказав Поповкин, додавши, що Космічні війська "уважно стежать за розвитком подій".

- Коли ухвалять рішення (про розгортання об"єктів в Чехії і Польщі), ми зі свого боку приймемо відповідні заходи, - заявив командувач.

У свою чергу, колишній начальник 4-го ЦНІЇ Міноборони РФ, головний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин генерал-майор Володимир Дворкін заявив, що можливе розміщення на території Чехії та інших країн Східної Європи елементів американською ПРО не несе загрози для російського стратегічного потенціалу оборони.

Створення в Чехії, Польщі та інших країнах Східної Європи по одному району протиракетної оборони і розміщення по одному десятку протиракет не представляє ніякої загрози для російського стратегічного потенціалу. Щоб завдати шкоди цьому потенціалу, необхідні сотні і тисячі протиракет, - сказав Дворкін.

За його словами, Росія зацікавлена в тому, щоб брати участь у створенні європейської системи ПРО.

- США також мають амбіції очолити процес створення європейської ПРО, - сказав він.

У той же час, за його словами, розміщення на території європейських країн елементів американською ПРО є рецидивом "холодної війни".

Правильніше було б створювати європейську систему як США, так і Росії.

- Проте на шляху до цього лежать дуже багато політичних суперечностей, і на сьогоднішньому етапі це рішення навряд чи може бути реалізоване найближчим часом, - заявив Дворкін.

За його словами, бази протиракет на території країн Східної Європи можуть бути в перспективі використані як засоби захисту від ракетних погроз Ірану.

- Північна Корея тут, звичайно, ні при чому, тому що її ракети летять зовсім іншими траєкторіями, - сказав Дворкін.

Зі свого боку, глава комітету Держдуми у справах СНД і зв"язків з співвітчизниками, екс-секретар Ради безпеки Росії Андрій Кокошин заявив, коментуючи озвучені прем"єром Чехії плани з розміщенню бази ПРО на території цієї країни, що Росія знайде адекватну відповідь на ці плани.

- Таке рішення, якщо воно буде прийнято чехами, не залишиться без наслідків, - сказав Кокошин.

- Ми, депутати, які займаються проблемами національної безпеки і оборони, рекомендуватимемо зі свого боку прийняти у відповідь заходи, не обов"язково симетричного характеру, які сприяли б підтримці стратегічної стабільності і забезпеченню національної безпеки Росії, наших друзів і союзників, - заявив Кокошин.

Побоювання з приводу безпеки планів розміщення елементів ПРО в сусідній Польщі і Білорусі висловлюють і в міністерстві оборони Білорусії.

Як сказав сьогодні представник білоруського Міноборони, "не дивлячись на те, що протиракетна оборона є оборонною за своєю суттю, її створення поблизу білоруських кордонів не може розглядатися як дії, направлені на підвищення рівня довіри між Білоруссю і Росією, з одного боку, і країнами НАТО, з іншого".

На думку представника міністерства оборони Білорусі, створення США додаткових елементів ПРО в короткостроковій або довгостроковій перспективі неминуче спричинить адекватну відповідь з боку Росії і підвищить рівень міжнародної напруженості. Білоруська сторона сподівається, що ці плани не реалізують, відзначили в Міноборони, повідомляє Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Росія відповіла на плани США побудувати військові бази у Чехії та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі