пʼятниця, 08 лютого 2008 15:55

Рослини вимирають навіть від невеликих концентрацій азоту

Учені з університету Мінесоти показали, що навіть низький рівень забруднення азотистими з"єднаннями приводить до різкого падіння біорізноманітності в рослинних угрупуваннях. Робота опублікована в журналі Nature.

Дослідники протягом тринадцяти років спостерігали за зміною видового складу лугових рослин у центральній частині Мінесоти в атмосфері з низьким рівнем забруднення азотистими з"єднаннями. Вони показали, що кількість видів рослин зменшилася на 17 відсотків.

У зоні, за якої спостерігали вчені, вони збільшили кількість азотистих з"єднань із 6 до 10 кілограм на гектар землі в рік. Тобто, підняли рівень забруднення азотом з дуже низького на низький, типовий для багатьох промислових районів. "Ми виявили, що низький рівень забруднення азотом дає кумулятивний ефект, схожий з тим, що ми спостерігаємо при короткостроковому вирощуванні рослин у ґрунті з високими концентраціями азоту", - говорить один з авторів роботи Девід Тілман.

Збільшення кількості азоту в ґрунті стимулює ріст рослин, які "неекономно" витрачають цей елемент. При надлишку азотистих з"єднань у ґрунті бурхливий ріст таких рослин приводить до витиснення тих видів, які не так залежать від вмісту азоту. Відповідно, загальна кількість видів у угрупуваннях падає.

Азотисті з"єднання викидаються в атмосферу заводами й автомобілями й розносяться вітром на великі відстані. З атмосфери вони потрапляють у ґрунт. Таким чином, навіть у заповідниках і національних парках вміст азоту в ґрунті підвищується, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Рослини вимирають навіть від невеликих концентрацій азоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі