понеділок, 07 квітня 2008 13:30

Росію звинувачують у будівництві шпигунської бази на кордоні з Естонією

Росія розмістила біля кордонів Естонії супутникову станцію, призначену "для прослуховування". До такого висновку дійшли американські журналісти, які скористалися сервісом Google Earth, повідомляє "Взгляд".

Діловий журнал The Economist пропонує прослідувати трасою A-212 на захід від Пскова: "Не встигнете ви проїхати зону, яка до 1940 року служила кордоном СРСР і незалежної Естонії, як побачите невеликий овал на північ від дороги, який після ретельного огляду виявляється тінню від супутникової тарілки, діаметр якої складає не менше 20 м", - йдеться в статті.

За інформацією видання, поряд можна виявити ще 5 маленьких "тарілок" і одну - середньої величини, а також тінь від дротяної антени на двох радіощоглах, охоронні пости, відомчі будівлі і оглядову башту, оточені бетонною стіною.

Цей комплекс, стверджують журналісти, був збудований в 2002 році на місці пустки і жодним чином не зареєстрований.

Естонські фахівці визнають, що існування подібної бази дійсно можливе, оскільки це відповідає зростаючій потужності Росії на міжнародній арені, але передбачити її реальне призначення не береться ніхто.

"Ми не знаємо, що там дійсно відбувається. Проте апаратурою, яка призначена для вистежування інформації з супутника, інші операції не виконуються", - наводить естонська газета Postimees слова молодшого наукового співробітника Міжнародного центру оборонних досліджень Каарела Кааса.

Як пише The Economist, розташування бази дозволяє стежити за суперсучасним супутником Inmarsat 4 F-2. Визнаний одним з наймогутніших в системі Міжнародного морського супутникового зв"язку (Inmarsat), супутник транслює величезний об"єм інформації з різних континентів. "Якщо ви живете в Європі або в Америці і на вашому комп"ютері є USB-порт, то дані, що відправляються вами, найімовірніше, проходять через Inmarsat 4 F-2", - пише журнал.

Якщо також враховувати той факт, що через супутник Inmarsat 4 F-2, який імовірно і прослуховуватиме російська база, може надходити інформація, що стосується Естонії, НАТО і Європейського Союзу, то ситуація може стати украй вибухонебезпечною, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Росію звинувачують у будівництві шпигунської бази на кордоні з Естонією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі