четвер, 31 травня 2007 10:15

Росіяни відновлять зруйнований пам"ятник естонському льотчику

Центр національної слави Росії вирішив відновити пам"ятник естонському льотчику, Герою Радянського Союзу Енделю Пусепу.

"Ми збираємося в листопаді відновити пам"ятник і впорядкувати його могилу, зруйновану вандалами", - повідомив журналістам у середу, 30 травня, голова піклувальної ради Центру національної слави, президент ВАТ РЖД Володимир Якунін.

За його словами, відновлення пам"ятника естонському льотчику стане частиною проекту з увіковічнення пам"яті Героя Великої Вітчизняної війни і полярного дослідника. Якунін повідомив, що на засіданні піклувальної ради було ухвалене рішення про видання книги і брошури про Пусепе на естонській і англійській мовах.

Заходи щодо відновлення могили Пусепа на цвинтарі Метсакальмисту в Таліні проходять у рамках благодійної програми Центру національної слави. У піклувальну раду центру входять представники великого бізнесу, громадські і культурні діячі, а також представники влади.

Ендель Пусеп був полярним асом, у роки війни він пілотував бомбардувальники, літав у глибокий тил супротивника. У травні 1942 року Пусеп був командиром екіпажу, який - через окуповану Європу і Атлантичний океан - доставив радянську делегацію на чолі з Молотовим на переговори з Черчілем і Рузвельтом.

У сучасній Естонії про звитяги Пусепа згадувати не прийнято. Надгробок на його могилі в Таллінні спаплюжено вандалами, передає Інтерфакс.
Зараз ви читаєте новину «Росіяни відновлять зруйнований пам"ятник естонському льотчику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі