четвер, 17 січня 2019 14:03

Росіяни соромляться злиднів і розпаду СРСР - соцопитування
6

Дві треті опитаних росіян соромляться "вічної" бідності у країні й сумують за радянськими часами.

Результати соціологічного дослідження про проблему ідентифікації росіян оприлюднив Левада-центр. Опитування проводили у листопаді-грудні 2018-го.

У першу чергу, з думкою про свій народ у росіян асоціюються спільна історія та минуле - 53%; 2017-го - 46%. Територія - 35%, місце народження - 33%, природа - 25% і держава - 22%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни будують храм війни

Пишаються росіяни речами, які пов'язані із подіями минулих століть. На першому місці - перемога у Другій світовій війні - 87%, освоєнням космосу - 50%, російська література - 40%, досягнення науки - 37%. Із подіями сьогодення почуття гордості у них викликає окупація Криму Росією - 45%.

"Звернення до минулого відбувається, коли недостатньо підстав для гордості в сьогоденні. На рівні держави звернення характеризується пошуком національної ідеї, а на побутовому - у наклейках на автомобілі з написами "1941-1945: можемо повторити", - говорить соціолог Левада-центру Карина Піпія.

Фахівець вказує, що національна гордість у Росії прив'язана до радянських часів і ключовим досягненням того періоду.

"Звідси і сором за те, що розвалили таку державу, особливо серед старших поколінь. Сучасної позитивної ідеї у російського суспільства немає", - каже соціолог.

Результати соціологічних опитувань росіян
Фото: Левада-центр
Результати соціологічних опитувань росіян
Результати соціологічних опитувань росіян
Результати соціологічних опитувань росіян
Результати соціологічних опитувань росіян

Жителі Німеччини найбільше не люблять російських туристів.

Такі результати опитування на німецькій спеціальній онлайн-платформі ab-in-den-urlaub. Третину німців дратують туристи з Росії, бо спричиняють дуже багато галасу.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни соромляться злиднів і розпаду СРСР - соцопитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі