вівторок, 16 жовтня 2007 09:55

Росіяни разом з Тимошенко приберуть RosUkrEnergo з схеми постачань газу до України

Перший віце-прем"єр, голова ради директорів "Газпрому" Дмитро Медведєв висловився проти посередників при продажу газу з Росії на Україну. "Ми, ймовірно, наступного року переглянемо схему взаємин і підемо від існування якихсь незрозумілих до кінця посередницьких структур. У всякому разі, структур, наявність яких сьогодні не цілком з"ясована для нас і які були запропоновані у певному історичному контексті нашими партнерами. Можливо, це спростить взаємини, допоможе їм розраховуватися у строк, не створюючи таких великих боргів", - заявив він у інтерв"ю німецькій телекомпанії ARD.

Фактично це означає, що у Кремлі готові позбавитися від швейцарського трейдера RosUkrEnergo, який є ексклюзивним постачальником середньоазіатського газу на український ринок, резюмує "Время новостей".

Навряд чи таку рішучу заява про долю бізнесу з оборотом у мільярди доларів на рік, Медведєв не погодив з президентом країни, вважає газета. Його вислів багато в чому співпадає з газовою платформою ймовірного прем"єр-міністра України і політичного опонента Кремля Юлії Тимошенко. Вона обіцяла позбавитися від посередників і будувати прямі відносини з Росією у сфері постачань газу.

Медведєв не збирався робити дружніх жестів на адресу Тимошенко, проте відносини "Газпрому" з главою RosUkrEnergo - українським підприємцем Дмитром Фірташем зайшли у глухий кут. А Дмитро Медведєв і раніше висловлювався за те, щоб другим акціонером трейдера разом з "Газпромом" став би "Нафтогаз України".

Дмитро Медведєв якраз і перевів розмову на посередницькі структури, відповідаючи на питання німецького журналіста про те, що, на думку деяких аналітиків, з "Газпрому" зникають деякі суми грошей. "Ніякі суми грошей з "Газпрому" не зникають... Це все домисли і розмови. А ось де зникають іноді суми або, в усякому разі, якимсь чином розчиняються, це у деяких наших партнерів, з якими ми співробітничаємо по газовій сфері. І ми періодично змушені розбиратися з нашими колегами з приводу виникнення тих чи інших боргів".

За угодою між "Газпромом", "Нафтогазом" і RUE від 4 січня 2006 року швейцарський трейдер отримав статус ексклюзивного постачальника імпортного газу на Україну. "Газпром" купує газ у Середній Азії, віддає його з символічною націнкою RUE (де 50% належить "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), а трейдер перепродує його на російсько-українському кордоні. Минулого року оборот RUE перевищив 10 млрд доларів, а чистий прибуток 750 млн доларів.

Проблеми у Фірташа почалися із спроби отримати контроль над великими газовими запасами у Астраханській області ("Астраханська нафтогазова компанія") і Ненецькому автономному окрузі ("Печоранефтегазпром"). Причому команду не пускати його у ці активи надійшла з найвищого рівня, а за допомогу організації операцій всіх посад у "Газпромі" позбувся заступник голови правління і глава  "Газпром нефти" Олександр Рязанов (що відповідав у тому числі і за діяльність RUE), відзначає газета.

Заяви Медведєва, схоже, стануть відправною крапкою і для вибудовування довгострокової цінової політики відносно України. "Ми зробили за останні два роки все можливе для того, щоб ціноутворення з нашими партнерами по Співдружності незалежних держав, і з країнами Балтії, й з іншими державами будувалося на універсальному принципу - на основі існуючої системи визначення цін на газ", - сказав перший віце-прем"єр.

"Цей процес... ми доведемо до кінця, навіть не дивлячись на те, що він викликає деяке незадоволення у наших партнерів. Але вони просто звикли платити за неринковими розцінками, за неринковими тарифами. Але так неможливо", - наполягає Медведєв.

У Києві тим часом оприлюднили інформацію про те, за рахунок яких засобів буде погашена прострочена заборгованість перед "Газпромом" за поставлений газ. "Таємницю" джерела засобів для погашення заборгованості "Нафтогаза" вчора розкрив заступник секретаря ради національної безпеки і оборони Юрій Продан.

Велика частина з 929 млн. доларів боргу надійде у  "Нафтогаз України" з "Газпрому" як передоплата за послуги з транзиту. При цьому сума відразу ж повернеться російському концерну в рахунок боргу транзитом через газових посередників - "Укргазенерго" і RosUkrEnergo. Ще близько 200 млн доларів "Нафтогаз" візьме в кредит.

До моменту формування нового уряду на чолі з Юлією Тимошенко український нафтогазовий гігант опиниться у двозначному фінансовому положенні. З одного боку, дірка у бюджеті, пов"язана з випаданням чверті доходів від транзиту газу, з іншої - заборгованість регіональних комунальних компаній, вибити яку в опалювальний сезон буде дуже непросто з політичної точки зору. "Газпром" же гарантовано отримає борг. Потрібно лише встигнути "прокрутити" ці гроші до приходу до влади Тимошенко. Саме тому дедлайн завершення розрахунків був встановлений на 31 жовтня, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни разом з Тимошенко приберуть RosUkrEnergo з схеми постачань газу до України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі