Ексклюзиви
пʼятниця, 03 серпня 2007 12:17

Росіяни програли американський суд за "Київстар"

Комерційний арбітраж Нью-Йорка, що розбирав суперечку Telenor і Altimo із приводу "Київстару", став на бік норвезької компанії.

Судді вирішили, що Altimo порушила угоду акціонерів української стільникової компанії, і наказали їй продати свою частку в "Київстарі", пишуть російські "Ведомости".

У рішенні суду наголошується, що "Сторм" порушив і продовжує порушувати угоду акціонерів "Київстару".

Як доказ судді відзначили зокрема, дворічну неявку представників "Сторму" на збори акціонерів і раду директорів української компанії.

Ще одне порушення угоди, на думку арбітрів, — наявність у "Сторму" і афільованих з ним структур прямого і непрямого контролю над більш ніж 5% акцій конкурентів "Київстару" в Україні — турецької Turkcell (їй належить український мобільний оператор "Астеліт") і "Українських новітніх технологій" (оператор бездротового доступу в інтернет за технологією WiMax).

Арбітраж зобов"язав "Сторм" виконати кілька вимог, зокрема висунути чотирьох кандидатів у нову раду директорів "Київстару" і відвідувати надалі всі його засідання і збори акціонерів.

Ще одна вимога — протягом 120 днів Altimo повинна продати частки в Turkcell і "Українських новітніх технологіях". В іншому випадку, йдеться в рішенні, "Сторму" доведеться продати акції "Київстару", пише видання.

Також арбітраж заборонив "Сторму" вести в Україні будь-які позови, що стосуються акціонерної угоди "Київстару", і заважати проведенню аудиту звітності українського оператора.

У свою чергу Altimo запевняє, що виконати це рішення неможливо, оскільки українські суди заборонили їй брати участь в американському розгляді і виконувати постанови арбітрів.

Торік український суд визнав цю угоду такою, що не відповідає законодавству цієї країни, а на розгляд між Telenor і "Стормом" у Нью-Йорку була накладена судова заборона.

"Київстар" — найбільший по числу абонентів (наприкінці червня — 22,2 млн. осіб) і доходам стільниковий оператор України. Акціонери — норвезька Telenor (56,5%) і ТОВ "Сторм", що належить Altimo (43,5%).

Виторг за 2006 р., по оцінці Telenor, — біля $1,9 млрд, EBITDA — $1,14 млрд. Altimo керує "телекомами" "Альфа-груп": 44% "Вимпелкому", 26% Golden Telecom, 25% плюс 1 акція "Мегафону", 43,5% "Київстару", 13,2% Turkcell. Компанія оцінює свої активи в $20 млрд, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни програли американський суд за "Київстар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути