четвер, 04 вересня 2008 12:52

Росія звинуватила Грузію в оскверненні святинь

Комісія РФ у справах ЮНЕСКО закликає світову спільноту засудити осквернення Грузією пам"ятників історії і культури Кавказу в ході військової операції в Південній Осетії, мовиться в повідомленні російського МЗС.

"Комісія Російської Федерації у справах ЮНЕСКО з обуренням відзначає, що злочинна агресія Грузії проти Південної Осетії привела не тільки до непоправних втрат людських життів, але і до осквернення пам"ятників історії і культури, православних релігійних святинь Кавказу, а також стародавньої Візантії", - мовиться в документі.

За даними російської комісії, в Південній Осетії, зокрема, повністю зруйнований архітектурний заповідник - комплекс унікальних будов III ст., значні пошкодження від вибухів снарядів отримали церква Святого Георгія (VIII-IXвв.), церква Пресвятої Богородиці (XVII ст.), будівля синагоги і інші історико-архітектурні об"єкти міста Цхинвалі.

"Завданий непоправний збиток самобутньому місцю існування народу Південної Осетії", - наголошується в повідомленні МЗС РФ.

У документі наголошується, що тим самим "власті Грузії грубо порушили такі основоположні міжнародно-правові акти в цій сфері, як Гаагська конвенція 1954 року "Про захист культурних цінностей у разі озброєного конфлікту", Конвенція 1972 року "про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини" і Декларація ЮНЕСКО 2003 року, які покладають відповідальність на державу, що не приймає відповідних заходів для заборони, попередження, припинення і покарання будь-яких дій з навмисного руйнування такої культурної спадщини", повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Росія звинуватила Грузію в оскверненні святинь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі