вівторок, 26 серпня 2008 14:52

Росія визнала незалежність Абхазії і Південної Осетії

Росія визнала незалежність Абхазії і Південної Осетії
Росія визнала незалежність Абхазії і Південної Осетії. Про це заявив президент Росії Дмитро Медведєв. За його словами, після подій серпня 2008 року можливості існування Південної Осетії і Абхазії у складі Грузії більше немає. Президент РФ підписав відповідні укази і закликав інші країни визнати Південну Осетію і Абхазію.

Рішення президента Росії вже прокоментував постпред Росії при НАТО Дмитро Рогозін. За його словами, визнання незалежності республік - це зайве підтвердження того, що у Росії не було планів по анексії грузинських територій (у чому Москву неодноразово звинувачували в Тбілісі).

Раніше обидві палати російського парламенту - Державна дума і Рада Федерації прийняли звернення до президента РФ з проханням визнати незалежність Південної Осетії і Абхазії. Керівництво двох невизнаних республік неодноразово зверталося до Москви з проханням визнати їх незалежність. Після військової операції Грузії в Південній Осетії в серпні 2008 року, що перетекла у військове протистояння між російськими і грузинськими збройними силами, Цхинвалі знову звернувся до Росії з проханням визнати незалежність Південної Осетії.

Російські військові раніше заявили, що Грузія планувала силою повернути у свій склад не тільки Південну Осетію, але і також планувала здійснити військову операцію на території Абхазії.

Проти визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії виступає головний політичний союзник Грузії - США. 25 серпня президент США Джордж Буш закликав Дмитра Медведєва не визнавати незалежність республік. Також за збереження територіальної цілісності Грузії висловлювалися представники Єврокомісії. Франція і Британія висловили співчуття з приводу вирішення російського керівництва і заявили, що самі визнавати Абхазію і Південну Осетію не збираються, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Росія визнала незалежність Абхазії і Південної Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі