четвер, 10 липня 2008 17:32

Росія визнала факт вторгнення своїх літаків в небо над Південною Осетією

Російська влада визнала, що в зону грузино-осетинського конфлікту днями були відправлені літаки ВПС РФ. Як повідомляє російський МЗС, літаки зробили короткочасний політ над територією невизнаної республіки Південної Осетії. У міністерстві стверджують, що це нібито дозволило вплинути на грузинську сторону і "запобігти розвитку ситуації за силовим сценарієм".

Коли конкретно проводилися польоти, російський МЗС не уточнює. У повідомленні йдеться, що 9 липня в зоні конфлікту "серйозно нагнітилась обстановка", "виникла необхідність вживання термінових і дієвих заходів". З цього можна зробити висновок, що літаки ВПС РФ літали над Південною Осетією 9 липня або пізніше.

Відзначимо, що 9 липня Грузія заявили про порушення повітряного простору республіки військовими літаками РФ. За словами заступника командувача грузинськими ВПС Зураба Почхуа, ввечері 8 липня чотири літаки перетнули кордон з боку РФ "і майже 40 хвилин кружляли над територією на північ від Цхинвалі". Він відзначив, що ППО республіки має в своєму розпорядженні відеозапис польотів. Заступник командуючого ВПС також додав, що грузинська сторона не почала знищувати літаки-порушники, щоб не піддавати небезпеці мирне населення.

У свою чергу, президент Грузії Михайло Саакашвілі припустив, що російська сторона вирішила таким чином вітати держсекретаря США Кондолізу Райс, яка 9 липня прибула в республіку з візитом. "Можливо, російські літаки хотіли привітати пані Райс. Але зазвичай так не робиться", - цитує його Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Росія визнала факт вторгнення своїх літаків в небо над Південною Осетією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі