пʼятниця, 20 червня 2008 11:16

Росія вимагає очистити Чорне море від українських вишок

Росія вимагає очистити Чорне море від українських вишок

Міністерство закордонних справ РФ зажадало від української сторони припинити нафтогазову розробку на спірних площах у Чорному морі, оскільки правовий статус цих територій поки не визначений. Російська сторона заявляє, що Україна, будуючи вежі на цих ділянках, намагається де-факто визначити межу. На думку експертів, ці заяви потрібні Москві тільки як інструмент тиску на випадок, якщо Київ вирішить протидіяти іншим економічним інтересам Росії в цьому регіоні. Наприклад, затягнути узгодження прокладки через свою ділянку Чорного моря підводного газопроводу "Південний потік", відзначає "Незалежна газета".

Українські компанії спільно з компаніями третіх країн зараз ведуть активну розробку нафтогазоносних площ на шельфі Чорного моря, зокрема, в районі так званої "Структури Суботіна". Крім того, намічено освоєння ресурсів газу в районі так званого "Підняття Палласа". "Російська сторона звертає увагу, що вказані райони є предметом переговорного процесу між РФ і Україною з розмежування континентального шельфу і виняткової економічної зони в акваторії Чорного моря. В зв"язку з цим вважаємо, що вказана діяльність носить протиправний характер і повинна бути припинена", - мовиться в заяві МЗС РФ.

"Українська сторона не видає ліцензії на територіях, які не належать до зони компетенції України", - заявив уповноважений президента Віктора Ющенка Богдан Соколовський у відповідь на виражену РФ незадоволеність.

Тим часом цінність спірних ділянок з економічної точки зору вельми сумнівна, що дозволяє припускати, що Москва висуває ці претензії до України в спробі створити новий інструмент тиску на сусіда у випадку, якщо він вирішить протидіяти іншим економічним інтересам Росії в цьому регіоні, припускає видання. Наприклад, затягнути узгодження прокладки через свою ділянку Чорного моря підводного газопроводу "Південний потік". Відзначимо, що прогнозні запаси природного газу на "Структурі Суботіна", розташованій в Чорному морі між Феодосією і Керчю, що є однією з найбільш перспективних на чорноморському шельфі, складають близько 20-24 млрд. кубометрів. Промислові запаси нафти - близько 100 млн. тонн. Об"єми здобичі не можуть досягти навіть 10% від щорічно споживаного Україною об"єму природних ресурсів.

У зв"язку з цим більшість експертів сходяться в тому, що дана проблема є політичною і принциповою для обох сторін. До того ж невблаганно наближаються терміни ув"язнення договорів про ціну постачань центральноазіатського газу, а разом з ними і період чергової напруженості з Україною, яка навряд чи погодиться на їх різке підвищення. Серед інших можливих конфліктних ситуацій, експерти називають можливі перешкоди для Росії при вступі до Всесвітньої торгової організації, повідомляє Новый Регион.

Зараз ви читаєте новину «Росія вимагає очистити Чорне море від українських вишок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі