понеділок, 24 вересня 2007 19:57

Росія вимагатиме Арктику в 2009 році

За словами віце-спікера Держдуми Артура Чилінгарова, Росія може в 2009 році подати заявку на приєднання хребтів Ломоносова і Менделєєва до свого арктичного континентального шельфу, підтвердивши її необхідними документами.

Чилінгаров розповів, що в 2008 році планується провести бурові роботи, які остаточно покажуть, де лежить межа російкого шельфу.

20 вересня міністерство природних ресурсів РФ заявило, що, згідно з попереднім аналізом матеріалів експедиції "Арктика-2007", хребет Ломоносова і підняття Менделєєва є продовженням континентального шельфу Росії. Точніші висновки про положення межі російського шельфу будуть готові до грудня 2007 року.

Власті і учені сподіваються довести, що шельф Північного Льодовитого океану є продовженням Сибірської континентальної платформи. В цьому випадку територія, над якою Росія здійснює суверенні права на розробку природних ресурсів, збільшиться на мільйони квадратних кілометрів, що містять близько 10 мільярдів тонн вуглеводнів.

Росія один раз вже подавала в ООН заявку на збільшення свого континентального шельфу, проте спеціальна комісія відкинула її за недостатньою кількістю доказів. Після цього почалися роботи з підготовки нової заявки, в рамках яких в 2005 і 2007 роках були проведені ряд досліджень на науковому судні "Академік Федоров" і криголамі "Росія", що включали глибинні сейсмічні дослідження, відбір проб з дна, вимірювання гравітаційних неоднородностей, аерогеофізичну зйомку. Також було організовано декілька станцій, що дрейфували, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Росія вимагатиме Арктику в 2009 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі