субота, 26 грудня 2015 15:05

Росія відправляє війська і ракети в Арктику

Росія відправляє війська і ракети в Арктику
Росія нарощує свою військову присутність в Арктиці через змагання за значні запаси нафти і газу в регіоні. Автор: news.vice.com

Росія нарощує свою військову присутність в Арктиці через змагання за значні запаси нафти і газу в регіоні. РФ відправила близько 150 військових і розгорнула передові зенітні ракети, передає Daily Mail.

Росіяни завершують будівництво шести нових баз в Арктиці. Вони призначені для зменшення конкуренції з іншими країнами. В довгостроковому плані Росія планує будівництво 13 аеродромів і 10 радіолокаційних постів в регіоні.

Вважається, що під арктичним морським дном знаходяться мільярди тонн нафти і газу. Зараз ця територія є спірною. Арктика - це єдиний регіон у світі, де кордони залишаються нерегульованими. В ООН Росія, Норвегія, Данія і Канада стверджують, що дно Північного Льодовитого океану з нафтою і газом належать саме їм.

"Арктика має стратегічне значення для Росії, через її значні запаси нафти і газу. Бази дозволять контролювати повітряний простір на сотні кілометрів навколо", пояснив редактор московського журналу "Національна оборона" Ігор Коротченко.

Росія зосередила в регіоні військові кораблі і атомні підводні човни Північного флоту. Експерти попереджають, що Росія може використовувати свою військову силу або погрожувати її наявністю для участі в змаганнях за ресурси.

Її країни-конкуренти також активізували свою військову присутність в Арктиці. Британія і США нещодавно розмістили в регіоні підводні човни. Канада також збільшила свою військову присутність.

Очікується, що в лютому ООН розгляне російські претензії на землю. Країна наполягає, що два підводних уступи, які досягають Північного полюсу, належать її континентальному шельфу.

Зараз ви читаєте новину «Росія відправляє війська і ракети в Арктику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі