середа, 10 грудня 2008 13:56

Росія розробляє нову військову доктрину

Росія приступила до розробки нової військової доктрини, яка враховуватиме світову тенденцію до силового дозволу політичних проблем. Як повідомляє агентство "Інтерфакс", начальник генштабу ВС РФ Микола Макаров заявив, виступаючи перед іноземними військовими аташе, що, на його думку, нова доктрина носитиме більш прикладний і конкретніший характер.

Робочу групу по підготовці нової редакції доктрини очолив колишній глава генштабу Юрій Балуєвський, що займає нині посаду заступника секретаря Ради безпеки РФ. Він відзначив, що в документі буде відбито зміну геополітичній і військово-політичній ситуації в світі, зокрема збільшення "ролі військової сили в політиці".

Балуєвський підкреслив, що в новій доктрині будуть враховані правові питання застосування ядерної зброї як інструмент стратегічної заборони. Поточна військова доктрина, прийнята в 2000 році, передбачає можливість застосування ядерної зброї у відповідь на ядерний напад або початок великомасштабної агресії проти Росії.

У 2006 році міністерству оборони довелося спростовувати інформацію, що з"явилася в ЗМІ, про завершення розробки нової військової доктрини Росії. Зокрема, стверджувалося, що потенційними супротивниками в документі називалися США, НАТО і міжнародні терористи, і що Росія має намір відмовитися від універсального принципу нерозповсюдження ядерної зброї.

Крім того, в публікаціях стверджувалося, що Росія дозволить собі брати участь в збройних конфліктах, що виникають біля її кордонів, якщо в ході їх відбудеться "порушення принципів міжнародного права, що підпадає під визначення агресії відносно її громадян".

Зараз ви читаєте новину «Росія розробляє нову військову доктрину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі