четвер, 26 липня 2007 10:55

Росія "викручує руки" Європі - конгресмен Лантос

Голова комітету з закордонних справ палати представників конгресу США конгресмен-демократ Том Лантос на відкритих слуханнях в середу піддав різкій критиці "антиамериканську", позицію російського керівництва по протиракетній обороні (ПРО), Договору про звичайні озброєння в Європі (ДЗЗСЄ), а також по Косово і відносинах з сусідніми державами - Україною, Грузією та Естонією.

За його словами, позиція Москви по ПРО, зокрема "припинення Росією своїх зобов"язань по ДЗЗСЄ нікому не йде на користь".

"Кремль як ніхто інший знає, що запропонована система ПРО не має ніякого відношення до Росії, але його (Путіна) твердження точно вписуються в злобну риторику, витікаючу в ці дні з Москви", - стверджує Лантос.

Він заявив, що "Росія при Путіні почала працювати над відновленням свого впливу" в Центральній і Східній Європі. "Зліт цін на нафту дав уряду Путіна можливість затвердитися - не через військову силу, а за допомогою жорсткої економічної тактики викручування рук", - сказав конгресмен.

Москва "тримає Центральну і Східну Європу заручником, завдяки енергії - засобу для існування, в якому вона відчайдушно має" потребу, вважає він. "Якщо ми подивимося на Україну, Грузію та Естонію, то в міжнародному співтоваристві ні у кого немає сумнівів в тому, що Путін використовує будь-яку можливість, щоб повернути політичну і економічну владу в регіоні", - стверджує голова комітету.

За його словами, "Росія також ставить перепони просуванню миру на Балканах, відмовляючись працювати з міжнародним співтовариством над врегулюванням остаточного статусу для Косово".

Нинішній публічний виступ Лантоса в конгресі був незвично різким навіть для такого відомого критика Росії, яким є голова комітету у міжнародних справах, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Росія "викручує руки" Європі - конгресмен Лантос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі