вівторок, 12 лютого 2008 08:08

Росія пробачить Іраку мільярдний борг

Росія уклала з Іраком угоду про врегулювання державного боргу, згідно з якою до 2009 року планується списати більше 90% заборгованості.

Загальний об"єм списання боргу по раніше наданих кредитах складе 93% від загальної суми в 12,9 мільярда доларів. При цьому в рамках двосторонніх домовленостей Росія надає Іраку знижку по боргах у розмірі 65%.

З російського боку документ підписав міністр фінансів Олексій Кудрін. Ірак на зустрічі представляв голова МЗС Іраку Хошияр Зібарі, який прибув  до Москви напередодні.

Рішення про списання 80% держборгу Іраку було прийнято членами Паризького клубу кредиторів наприкінці 2004 року. Росія як член клубу підтримала це рішення.

Зовнішній борг Іраку Паризькому клубу, до якого входять 19 країн, серед яких США, Японія, Росія і держави Європи, складає близько 40 мільярдів доларів. Поки США і Росія єдині, хто виконав зобов"язання щодо списання боргу.

З урахуванням знижки Ірак залишається винен Росії близько 4,5 мільярдів доларів. Вони будуть списані поетапно. На першому етапі списання складе в цілому 60%.

Подальше списання 20% боргу залежатиме від здійснення Іраком спеціальної програми Міжнародного валютного фонду. За словами Кудріна, ця програма означає доведення здобичі нафти Іраком до 2,2 мільйонів барелів на день, зростання ВВП до 7% на рік, зниження інфляції до 12%.

У разі виконання урядом Іраку цих умов будуть списані решта 20%. "Я думаю, це здійсниться, швидше за все, в 2009 році", - прокоментував Кудрін останній етап списання заборгованості.

Решту 900 мільйонів доларів боргу буде реструктуровано - Ірак отримає розстрочку на 17 років на ринкових умовах.

У ході свого візиту до Москви представник МЗС Іраку вже зустрівся зі своїм російським колегою - Сергієм Лавровим.

Коментуючи рішення Росії списати 93 % іракського боргу, міністр закордонних справ Росії назвав це "реальним внеском у зусилля з відновлення економіки Іраку".

"Розраховуємо на запуск перспективних спільних проектів, в першу чергу - в нафтогазовому секторі, електроенергетиці та водному господарстві", - заявив Лавров, повідомляє "Подробности".
Зараз ви читаєте новину «Росія пробачить Іраку мільярдний борг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі