понеділок, 14 липня 2008 15:47

Росія попросила не зв"язувати ціни на газ з американською ПРО в Європі

Росія не пов"язує умови постачання газу своїм європейським партнерам з планами США по розміщенню у ряді країн елементів ПРО. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Сергій Кисляк, передає РІА Новости. Таким чином МЗС відреагував на чутки про те, що Росія збирається скоротити постачання газу до Чехії.

За словами Сергія Кисляка, скорочення постачань є виключно комерційним питанням і не може обговорюватися МЗСом.

11 липня Чехія повідомила, що Росія скоротила об"єми прокачування по нафтопроводу "Дружба" удвічі, через що країні довелося використовувати резерви, а також постачання з альтернативних трубопроводів. У "Татнефти", яка продає нафту до Чехії, агентству Reuters раніше заявили, що зниження постачань відбулося через перерозподіл об"ємів і ніяк не позначиться на сумарному об"ємі експорту в третьому кварталі.

8 липня між Чехією і США був підписаний договір, згідно з яким в європейській країні буде розміщений американський радар, що входить в систему ПРО. Передбачається, що цей радар зможе відстежувати пуски балістичних ракет з території Ірану.

Росія виступає категорично проти розгортання компонентів ПРО США в Східній Європі. МЗС вже обіцяв, що відповість на цю дію США і Чехії не дипломатичними, а військово-технічними методами.

Зараз ви читаєте новину «Росія попросила не зв"язувати ціни на газ з американською ПРО в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі