пʼятниця, 20 лютого 2009 08:28

Росія почекає, поки Обама сформує команду, аби поговорити про озброєння

Росія почекає, поки Обама сформує команду, аби поговорити про озброєння
Росія планують провести з США переговори про те, який механізм повинен прийти на зміну Договору СНВ-1, відразу після формування новою американською адміністрацією "команди" фахівців у сфері роззброєння. Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"У наших підходах ми однозначно керуватиметься необхідністю зберегти стратегічний паритет, забезпечити стратегічну стабільність, яка на даному етапі, перш за все, залежить від домовленості між Росією та США", - підкреслив міністр.

"Стратегічна стабільність і стратегічний паритет десятиліттями забезпечувалися за рахунок балансу між сферами наступальних озброєнь і оборонних озброєнь, - нагадав Лавров. - Цей баланс зазнав серйозної утрати після одностороннього виходу США з Договору по ПРО. Цей баланс піддається серйозним випробуванням у зв"язку з планами розгортання третього позиційного району ПРО в Східній Європі".

"Чіткої відповіді щодо розміщення ПРО США ми не отримали"

Глава МЗС РФ відзначив, що на питання російської сторони, чи є подальші плани щодо створення четвертого, п"ятого та інших районів ПРО, "чіткої відповіді, принаймні, негативної, ми не отримали".

"Інша частина проблеми, - додав міністр, - полягає в тому, що якщо домовлятися про подальші скорочення ядерних потенціалів, то потрібно домовлятися про всі потенціали, а не тільки ті боєголовки, які розгорнені на відповідних носіях".

"Ми не хочемо, аби залишалася можливість швидко дооснастити носії боєголовками зі складів", - пояснив Лавров. "Ще одна проблема стосується самих носіїв, - сказав міністр. - Ми хочемо зберегти домовленість про їхнє обмеження і розповсюдити на всі носії, чого не було в нинішньому договорі по СНВ".

Зараз нова адміністрація США проводить "ревізію" стану справ в сфері контролю над озброєннями. "Я дуже розраховую, що той огляд, який адміністрація Обами проводить в цій сфері, дозволить нашим партнерам у Вашингтоні вийти на реалістичніші підходи, що відповідають інтересам стратегічної стабільності з погляду безпеки всієї світової спільноти", - відзначив Лавров.

Він також повідомив, що США не передавали Росії жодні офіційні пропозиції про 80-відсоткове скорочення ядерних арсеналів. Інформація про те, що подібні пропозиції вже розроблені у Вашингтоні, з"явилася нещодавно в британських ЗМІ.

"Я вже говорив, що ніде і ніколи ми не чули від американських партнерів жодних офіційних пропозицій про 80-відсоткове скорочення ядерних арсеналів", - підкреслив глава МЗС РФ.

"США не передавали Росії офіційні пропозиції про 80% скорочення ядерних арсеналів"

Крім того, Росія виступає за те, щоб до російсько-американських зусиль щодо скорочення ядерних озброєнь підключилися й інші учасники "п"ятірки" постійних членів Ради Безпеки ООН, тобто Велика Британія, Франція та Китай.

"Я думаю, що на певному етапі, який напевно скоро наступить, стане питання про те, щоб до зусиль Росії та США підключилися інші учасники "п"ятірки" постійних членів РБ ООН, - відзначив міністр. - США і Росія повинні показати приклад, як дві найбільш могутні держави можуть взаємодіяти".

Лавров також запропонував не забувати, що "є неофіційні ядерні держави - Індія, Пакистан, Ізраїль". За його словами, є і "порогові держави, зокрема, Північна Корея, яка випробувала ядерний пристрій". "Аспекти, пов"язані з технологіями, що є у інших держав, і ризики доступу до цих технологій неядерних гравців у жодному випадку не можна ігнорувати", - підкреслив міністр. "Їх треба враховувати на найранішому етапі цієї роботи", тобто процесу ядерного роззброєння, сказав Лавров.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Росія почекає, поки Обама сформує команду, аби поговорити про озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі