вівторок, 15 травня 2007 18:24

Росія побудує ядерний реактор у М"янмі

Установку планується використовувати суто в наукових цілях. Центр знаходитиметься під контролем МАГАТЕ, затверджують в Москві. У правозахисників новину викликає обурення - режим військової хунти в М"янмі (колишня Бірма) вважається одним з найзакритіших у світі.

Федеральне агентство з атомної енергії (Росатом) планує спорудити Центр ядерних досліджень у М"янмі. Оператором за контрактом з російської сторони стане російський "Атомстройекспорт", що традиційно виконує всі атомні контракти за кордоном. Відповідну міжурядову угоду про співпрацю підписали у вівторок у Москві керівник Федерального агентства по атомній енергії Росії Сергій Кирієнко і міністр науки і технологій Союзу Мьянма У Таунг, повідомляє Газета.ру.

Прес-секретар Росатома Сергій Новіков заявив, що мянмська сторона сама замовляє в Росії споруду Центру ядерних досліджень.

Центр включатиме дослідницький ядерний реактор на легкій воді тепловою потужністю 10 Мвт з ядерним паливом із збагаченням до 20% по урану-235. "Якщо нижче 20% за нормою МАГАТЕ, значить, уран - цивільного використання", - пояснив Новіков.

Представник Росатома підкреслив, що "і Росія, і М"янма є підписантами Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, і міжурядова угода між Москвою і Янгоном таким чином повністю відповідає міжнародному законодавству".

Відпрацьоване ядерне паливо з м"янмського реактора повертатися до Росії не буде. Як випливає з прес-релізу Росатома, до складу центру увійде лабораторія активаційного аналізу, лабораторія по виробництву медичних ізотопів, установка по ядерному легуванню кремнію, а також комплекс будівель і споруд інженерного забезпечення. У центрі також діятимуть установка по переробці радіоактивних відходів і пункт їх поховання. Для роботи в ядерному центрі М"янми планується також підготувати в російських вузах 300-350 фахівців в області ядерних технологій.

Не дивлячись на декларований мирний характер м"янмського проекту, плани військового уряду країни викликають тривогу як у фахівців, так і західних урядів. Річ у тому, що політична ситуація в М"янмі далека від стабільної.

Зараз ви читаєте новину «Росія побудує ядерний реактор у М"янмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі