четвер, 21 червня 2007 11:25

Росія підготувала план по прориву у лідери глобальної економіки

Мінекономрозвитку підготувало концепцію довгострокового соціально-економічного розвитку Росії, розраховану до 2020 року. Її розробкою за дорученням Путіна відомство займалося майже рік, найближчим часом концепція буде розіслана у відомства і розглянута на засіданні уряду.

У концепції відзначено три сценарії розвитку: інерційний (припускає консервацію існуючої моделі), експортно-сировинний (прискорення нафто- і газодобування) і інноваційний.

У 2020 році ВВП на душу населення повинен зрости у 2,5 раза, до 30 тисяч доларів, а середня зарплата скласти тисячу доларів (у 2006 році була 394 долари). Щоб досягти цих показників, необхідно збільшити частку високотехнологічних секторів у ВВП з нинішніх 10,5 відсотків до 17-20 відсотків, а частку нафтогазового сектора, навпаки, понизити з 22,1 відсотка до 11,8 відсотків. Число компаній, які впроваджують інновації, повинне збільшитися у чотири рази.

Крім того, щорічно Росія повинна збільшувати експорт високотехнологічної продукції на 15-20 відсотків, щоб до 2020 року він склав 60-100 мільярдів доларів (зараз 6-8 мільярдів). До зазначеного терміну країна повинна стати третьою у світі в авіапромі і виробляти не менше 10 відсотків всіх літаків, займати 8-15 відсотків світового космічного ринку (для цього обсяг виробництва ракетно-космічних підприємств повинен зрости в 2,2 раза).

Обсяг суднобудування повинен збільшитися втричі, а на ринку військових кораблів Росія займе друге місце з 20 відсотками світового експорту. Продажі атомного устаткування збільшаться до 7-10 мільярдів доларів на рік, а обсяг послуг зв"язку виросте у 14 разів, пише газета "Ведомости".

Зараз ви читаєте новину «Росія підготувала план по прориву у лідери глобальної економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі