середа, 24 жовтня 2007 12:50

Росія обіцяла Ольмерту не поставляти ядерне паливо до Ірану

В ході візиту прем"єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта, що відбувся минулого тижня, до Москви він заручився обіцянкою Росії не поставляти ядерне паливо до Ірану.

Виступаючи в Лондоні перед представниками єврейської общини Великобританії Ольмерт повідомив: "Росія вирішила не поставляти ядерне паливо до Ірану, не дивлячись на всі заяви і чутки. Росія усвідомлює наслідки свого рішення і розуміє, що міжнародне співтовариство чекає, що вона не стане поставляти ядерне паливо".

Раніше про результати тригодинної бесіди Путіна з Ольмертом, яка відбулася в Москві 18 жовтня, не повідомлялося. Спостерігачі припускали лише, що на переговорах двох лідерів домінувала іранська тема.

Слова Ольмерта послідували за сумісною прес-конференцією з британським прем"єром Гордоном Брауном. Той назвав дії Тегерана "неприйнятними" і виступив на підтримку жорсткіших санкцій проти Ісламської Республіки. Глава ізраїльського уряду погодився з такою позицією і заявив, що необхідно зробити наступний крок в тиску на Іран, оскільки той близький до "точки неповернення". Він, проте, відмовився коментувати можливість військового удар проти країни.

Відповідно до контракту, Росія зобов"язана поставити Тегерану реактор і паливо для АЕС в Бушері, яку будують російські фахівці. Спочатку планувалося завершити роботи в 1999 році, проте терміни здачі електростанції кілька разів переносилися.

У Ізраїлі не приховують негативного відношення до російський-іранської співпраці в ядерній сфері, називаючи атомні амбіції Ірану основною загрозою безпеці і існуванню єврейської держави. Раніше американський дипломат Джон Болтон попередив, що Ізраїль нанесе удар по території Ірану, якщо російська сторона все ж таки завантажить паливо на Бушерську АЕС, пише ізраїльська газета Haaretz.

Зараз ви читаєте новину «Росія обіцяла Ольмерту не поставляти ядерне паливо до Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі