Ексклюзиви
середа, 15 жовтня 2008 13:27

Росія незаконно продає літаки

Росія і ще 11 країн здійснювали постачання зброї до Судану вже після того, як ООН в 2004 р. наклала ембарго на продаж зброї в цю країну у зв"язку з військовими діями в Дарфурі. Про це мовиться в доповіді правозахисної організації HumanRightsFirst.

Росія з 2004 р. поставила до Судану 33 нових військових літака, а російські інструктори беруть участь в тренуваннях пілотів військово-повітряних сил країни, мовиться в доповіді.

Всього з 2004 р. до Судану було поставлено 45 військових літаків, а також запчастини. Як відзначають правозахисники, ці постачання здійснювалися з Росії і Білорусії. У список країн-постачальників зброї також входять Китай, Індія, Іран, Кіпр, Кенія, Саудівська Аравія, Сенегал, Словаччина, Іспанія і Туреччина. Правозахисники стверджують, що Китай, швидше за все, поставив до Судану зброю на десятки мільйонів доларів, хоча офіційно заявляв тільки про контракти вартістю менше $1 млн.

Іран, про який, як і про постачання Росії, раніше не було відомо, поставив Судану зброю на суму більше $12 млн, з них на $8 млн танків, мовиться в доповіді.

У дослідженні не фігурує Україна, хоча саме її після історії із захопленим в Сомалі судном "Фаїна" підозрюють у продажу Судану десятків танків Т-72, пише "Дело".

У доповіді окрім країн-постачальників перераховуються і країни-виробники, продукція яких поставляється до Судану. Серед 24 країн є США, Швейцарія, Німеччина, Британія, Австралія, ряд європейських і азіатських держав. "Деякі з країн-виробників заперечують, що їхня зброя поставляється до Судану, але цілком імовірно, що ці країни можуть безпосередньо не продавати його до Судану, проте зброя була передана через якусь третю країну", - вважають експерти.

Зараз ви читаєте новину «Росія незаконно продає літаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути