Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2007 20:56

Росія не знайшла в Грузії слідів свого літака

Російські військові експерти, що прибули до Грузії для розслідування ракетного удару по селу Цителубані, завершили роботу і виступили з власною версією подій. Вони заявили, що не виявили доказів того, що літак-порушник прилетів з Росії.

Раніше Москва неодноразово стверджувала, що не має до нападу на Цителубані, яка знаходиться в декількох кілометрах від адміністративної межі з невизнаною республікою Південна Осетія, ніякого відношення. Тепер, як заявив посол РФ Валерій Кеняйкин, російська сторона "ще раз довела, що порушення повітряного простору Грузії з боку Росії не було".

Дані російських радарів, як стверджує начальник штабу ВВС РФ Ігор Хворов, показують, що 6 серпня під час "ракетного інциденту" біля грузинського кордону маневрували до 90 літаків, але жоден з них не вторгався в республіку.

Раніше грузинська сторона обнародувала свідчення власних радарів, які підтвердили її версію про те, що два бомбардувальники прилетіли з території РФ. У свою чергу, група міжнародних експертів, яка провела незалежне розслідування, прийшла до висновку, що літак був один, при цьому він тричі вторгався в республіку з Росії.

Представники делегації з РФ виразили незадоволеність у зв"язку із станом ракети, знайденої в районі села Цителубані. За словами Ігоря Хворова, "докази, а також номер ракети були знищені". Раніше аналогічні претензії до Тбілісі висував командувач миротворців в зоні грузино-осетинського конфлікту Марат Кулахметов.

Проте в міністерстві оборони Грузії на це відповіли, що сапери, прибулі на місце події, знищили тільки вибухонебезпечну частину ракети, а уламки з написами, серійним номером, місцем і часом виробництва збережені на користь слідства.

Тбілісі неодноразово вимагав скликати позачергове засідання Совбеза ООН, щоб обговорити на нім напад на село Цителубані. 16 серпня Рада Безпеки планувала прийняти заяву у зв"язку з інцидентом, проте представник РФ в ООН Віталій Чуркин повідомив журналістів, що йому вдалося заблокувати ухвалення цього документа.

Тим часом представник Грузії в ООН Іраклій Аласанія, того ж дня заявив, що засідання Совбеза все-таки відбудеться. За його словами, "не дивлячись на ярий опір російської сторони, таке засідання було намічене, але поки не встановлена точна дата його проведення", повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Росія не знайшла в Грузії слідів свого літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути