понеділок, 21 жовтня 2019 20:23

Росія намагається зняти з себе відповідальність за злочини у Сирії

Росія намагається зняти з себе відповідальність за злочини у Сирії
Держдума Росії має розглянути поданий Путіним законопроект 24 жовтня. Фото: ВВС

Відмова визнавати Міжнародну комісію з військових злочинів з боку Росії це - підготовка до сирійської операції.

Про це в коментарі для Gazeta.ua каже політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

"Не варто перейматись, що ця чергова провокативна ініціатива російського лідера якось пов'язана з так званим мирним урегулювання ситуації на Донбасі. Зараз увага Кремля частково переключилась з України на Сирію. Там з кожним днем стає все гарячіше. Військові сили Туреччини атакують курдські райони, американці залишаються свої позиції. У Сирії є регулярні військові російської армії та різні проросійські найманці. Очевидно, Москва вважає, що ситуація Сирії може загостритись ще більше, тому вирішила підстрахуватись, відмовившись визнавати рішення Міжнародної комісії, що розслідує порушення під час міжнародних військових конфліктів. На жаль, до Сирії зараз прикута більша увага світу, ніж до Донбасу. Там мають свої інтереси США та їх європейські партнери. Тому вони можуть ініціювати якесь розслідування російської діяльності у регіоні", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Посилить Росію" - експерт про Брекзіт без угоди

Перспектив, що таке розслідування буде на сході України, майже немає, говорить він.

"Це може статись тільки після деокупації Донбасу. Міжнародна слідча група не працюватиме під кулями та артилерійським вогнем. З огляду на позиції Москви та Києва, вони не знайшли компроміс. Ідеї Росії про вибори без виведення військ неприйнятні для України. І навіть якщо президент Зеленський був готовий на них погодитись, суспільство йому цього не дозволить. Тому на Донбасі все залишить у підвішеному стані, як і було", - додає Олександр Кочетков.

Росія хоче вийти з угоди про покарання за злочини у міжнародних конфліктах. Президент РФ 67-річний Володимир Путін вніс на розгляд парламенту законопроект, за яким держава не буде визнавати рішень Міжнародної комісії з розслідування порушень гуманітарного права під час міжнародних військових конфліктів.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається зняти з себе відповідальність за злочини у Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі