вівторок, 26 червня 2007 21:17

Росія може збільшити територію на 1,2 мільйони квадратних кілометрів

Росія може збільшити територію на 1,2 мільйони квадратних кілометрів
 Росія може отримати додаткові 1,2 мільйони квадратних кілометрів до своєї території, що порівнянно із загальною площею трьох європейських країн - Франції, Німеччині і Італії.

У Арктиці завершила свою роботу океанологічна експедиція, яка уточнює зовнішні межі континентального шельфу Російської Федерації. Атомний криголам "Росія" з експедицією на борту повернувся сьогодні в порт Мурманська. У разі успіху експедиції мова піде не тільки про геополітичну вигоду, але і про значний економічний імпульс: запаси нафти і газу в неосвоєних надрах оцінюються у 10 мільярдів тонн умовного палива.

Тепер до 2009 року Росія представить в ООН обгрунтування, що доводить, що шельф Північного Льодовитого океану є продовженням Сибірської континентальної платформи, що і дає Росії право вважати цю територію своєю. Це, як стверджують учені, доводиться з великою часткою ймовірності.

Як пояснив генеральний директор НДІ геології і мінеральних ресурсів Світового океану Валерій Камінській, будь-яка приморська країна за наявності певних географічних і геологічних ознак може претендувати на додаткову територію за межами своєї 200-мильної зони. Головна умова - щоб в глиб океану просувалася земна кора континентального типу, повідомляє мурманське агентство B-port.
Зараз ви читаєте новину «Росія може збільшити територію на 1,2 мільйони квадратних кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі